ARHIVA VESTI
     
 
SEDNICA SOCIO EKONOMSKOG SAVETA

BUBALO ODBIO – FORMIRANA KOMISIJA




Beograd, 7.11.2006.
Nepromišljenim, sebičnim propagadnim potezom Samostalnog sindikata metalaca Srbije – Vlada Republike Srbije glatko odbila da raspravlja o metalskom kompleksu.
- "Vlada Republike Srbije nije spremna da prihvati i razmatra zahteve Samostalnog sindikata metalaca Srbije", izjavio je ministar privrede Predrag Bubalo, posle izlaganja u kojem je objasnio trenutnu poziciju metalske industrije kao i aktivnosti koje je ministar privrede i Vlada Republike Srbije preduzimala od 2003. godine do sada. - "Značajna finansijska sredstva su potrošena u spašavanju i privatizaciji metalske industrije obavljeno je niz značajnih uspešnih privatizacija, neki sistemi su zaštićeni kroz "restrukturiranje" i čitav proces je pri kraju sa velikim izgledima da dođe do uspešne privatizacije. Primeri Bora, Kragujevca su pokazatelji da je Vlada i Ministarstvo privrede uspešno vodilo srpske "gigante" ka privatizaciji", naznačeno je u obrazloženju aktivnosti Vlade Republike Srbije, kada je metalski kompleks u pitanju. Ovo je samo deo stavova ministra Bubala, sa kojima je nastupio ispred Vlade Republike Srbije, komentarišući zahteve Samostalnog sindikata metalaca Srbije.
Predstavnici UGS "Nezavisnost" u Socijalno ekonomskom savetu, Zoran Stoiljković i Dragan Matić, takođe su izneli niz pitanja o načinu formulcije zahteva i biranju trenutka da se oni aktualzuju (izbori, nova Vlada, kraj privatizacije...)
- "Ko ozbiljan u ovoj zemlji podnosi zahteve Vladi, a da pre toga nije obezbedio podršku partnerskih organizacija? Zašto SSMS nije kontaktirao GSM "Nezavisnost", drugi reprezentativni sindikat u Srbiji sa kojim SSMS radi na Granskom kolektivnim ugovorom?", postavio je pitanje Dragan Matić, predsednik GSM "Nezavisnost".
Slušajući izlaganje ministra Bubala i čitajući zahteve, stekao se utisak da samostalci i ministar Bubalo nisu iz iste zemlje (?!). SSMS nije pružio nijedan relevantan podatak kojim bi potkrepio svoje zahteve. Ispostavilo se da ova "akcija" nije koordinirana sa centralom SSS, niti sa ostalim članovima SES iz redova SSS. Ispalo je da je samo ministru Laloviću bilo jasno šta SSMS traži i šta može da dobije. Ministru Laloviću je zamereno od predsednika GSM "Nezavisnost" da je olako i pretenciozno zahteve stavio na dnevni red SES, a da nije obavio konsultacije sa članovima Vlade RS. U svom komentaru svakog pojednačnog zahteva, ministar privrede Bubalo nije dao ni naznaku da je Vlada zainteresovana da to razmatra, a uredno je izvršio sveobuhvatnu analizu o neosnovanim, nerealnim i okasnelim zahtevima.
Zoran Stoiljković, predstavnik UGS "Nezavisnost" je zahteve prokomentarisao sa potrebom SSMS da da neki signal svojim članovima da se nešto radi i da to neko uvažava. Ovaj put to je bilo neefikasno i nepripremljeno.
Sve to nije bilo dovoljno ministru Laloviću da na konferenciji za štampu da optimističku prognozu da će "nešto ipak biti" (?!). To "nešto" bilo je slikanje za novinare i isticanje zaključaka SES da se formira Komisija od predstavnika Vlade, poslodavaca, predstavnika GSM "Nezavisnost" i SSMS. Zabrinjava činjenica da tom izglasavanju nije prisustvovao ministar Bubalo, koji je pre dogovora napustio sednicu SES. Planirano je da se komisija oformi za desetak dana, a da u januaru 2007. godine usaglašeni zahtevi dođu na SES.
Kao najavažnije pitanje rešavanje kriminogenog ponašanja poslodavaca, predsednik GSM "Nezavisnost" Dragan Matić je izneo odnos i ponašanje Predraga Rankovića Peconija u kupljenim preduzećima. Gazeći sindikalna i radnička prava, oglušavajući se o zakone, pozivajući se da ima podršku političke elite Vlade Republike Srbije, Peconi je počeo da sistematski uništava kupljena preduzeća: Albus, Vital, Rubin, MBS, su to osetili na svojoj koži. - "Šta će tu Vlada i Ministarstvo privrede da preduzme?" upitao je Dragan Matić. Ministar Lalović predsednik SES, predložio je da UGS "Nezavisnost" predloži i formuliše tačku dnevnog reda za sednicu SES i na taj način kroz instituciju SES - uključi i Vladu Srbije, poslodavce i sindikate u razmatranje slučaja "Peconi".
SES je razmotrio i proširenje PKU za zaposlene u ustanovama kulture, čiji je osnivač Republika. Zauzet je pozitivan stav o tome, tako da će se PKU u kulturi primenjivati kod svih poslodavaca na čitavoj teritoriji Republike Srbije koji se bave kulturom i kulturnim stvaralaštvom. Potpisnik ovog PKU je Granski sindikat kulture "Nezavisnost". Čestitamo.
Pre završetka sednice SES, članovi SES su usvojili projekat "Socijalni dijalog i put Srbije ka Evropskim integracijama". Ovim projektom koji je podržan od SES i Fondacija Friedrich Ebert, SLA i Progeto Svilupo, kao i obrazovnih institucija koja su uključena u projekat socijalnog dijaloga i njegov instucionalni okvir će biti podignut na više nivo nego što je to sada. Predviđeno je da projekat traje tri godine, a projektom su obuhvaćene oblasti: formulacija problema, razlozi za sprovođenje, polazni ciljevi i preporuke, predmet i dinamiku istraživanja, upravljanje projektom i projektni tim.
U rukovodećem jezgru tima je i Dr Zoran Stoiljković, FPN, UGS "Nezavisnost" kao koordinator tima. Pored koordinatora tu su i Dr Mihail Aranderenko (Ekonomski fakultet), rukovodilac ekspertskog tima, Mr Srećko Mihailović (IDN), rukovodilac istraživačkog tima, Čedanka Andrić (SLA), koordinator obrazovnih programa i Gradimir Ivanić (SSSS), koordinator analitičkog dokumentarnog sektora.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"