ARHIVA VESTI
     
 
Industrijski sindikat Srbije FAP Priboj informisao najviše državne zvaničnike o stanju i problemima koji destabilizuju FAP kao poslovni sistem a radnike dovode u situaciju socijalne bede i nesigurnosti

PODRŠKA ZA PREŽIVLJAVANJE




Na sednici Izvršnog odbora Industriojskog sindikata Srbije FAP Priboj održanoj 10.02.2009.g. povodom dramatične situacije u FAP Korporaciji ad doneti su sledeći zaključci i stavovi.
FAP Korporacija je od svog osnivanja bila nosilac sveukupnog društvenog i privrednog napretka zapadne Srbije gde su hiljade radnika i njihovih porodica iznalazili svoju egzistenciju. Danas je čitavo područje Priboja i regije od strane države proglašeno za devastirano područje. Ta činjenica konstatovana od strane Vlade Republike Srbije trebala je za posledicu imati značajan broj finansijskih i drugih ulaganja koja bi u dužem vremenskom primenjivanju dovele do poboljšanja ukupne situacije. Kada ovo iznosimo mislimo na aktivnosti i ulaganja koja su obavljena u takođe devastiranim područjima Bora i Kragujevca. Nažalost, država Srbija i Vlada su neproporcionalno i nepravedno ulagali u devastirana područja i tamo gde su ulaganja bila većeg obima situacija se popravila. Grad Priboj i FAP su nažalost ostali po strani i zato je biološki opstanak radnika FAP-a i njihovih porodica doveden u pitanje. Nezavršena privatizacija je odgovornost onih koji tu privatizaciju sprovode a rezultat tog sprovođenja je desetkovana proizvodnja i broj radnika.
Ako ova situacija u FAP-u i Priboju opravdava Vladu Republike Srbije koja se proklamovala kao socijalno odgovorna onda molimo da iznađete način da nas, radnike FAP-a i naše porodice, na bezbolniji način sklonite sa lica zemlje. Obećanja dobijena od najviših predstavnika vlasti su ostala mahom neispunjena i nedorečena. Napori rukovodstva FAP-a i radnika da od ničeg stvore nešto nisu naišli na potrebnu podršku ni resornih ministarstava ni Privredne komore tako da gotovi, kvalitetni završni proizvodi FAP-a stoje neprodati dok se putevima Srbije klackaju polovnjaci i vozila iz proizvodnog programa FAP-a koji uvoznički lobi stvara. Dok se ozbiljne privrede i društva zbog nastale krize okreću svojim resursima, svojoj proizvodnji, svojim radnicima, svojim proizvođačima Vlada Republike Srbije ne preduzima mere koje bi doprinele da FAP radi a njegovi proizvodi nađu plasman na domaćem tržištu. Sagledvanjem ukupnih subvencija koje je FAP dobio u proteklim godinama u odnosu na druge velike privredne sisteme u Srbiji ukazuje da su sredstva dobijena desetostruko i dvadesetostruko manja u odnosu na Bor ili Kragujevac. U tim gradovima i firmama zaposlenima se neisplaćuju zarade iz 2008. već iz 2009.godine.
Nezavršen i nesproveden socijalni program u velikoj meri otežava isplatu zarada i neophodno je da se radnici koji su se dobrovoljno prijavli za odlazak iz preduzeća što pre zbrinu što će povećati atraktivnost FAP-a u predstojećoj privatizaciji.
Sadržina ovog dopisa koja je činjenično tačna a upotrebljene reči stavljene u funkciju pojašnjenja situacije u FAP-u i Priboju ne oslikavaju svu dramatiku i socijalni momenat koji može da preraste u radnički bunt širokih razmera.
Molimo vas da svi vi, do kojih će ovo naše obraćanje doći, prihvatite odgovornost za sve buduće događaje u FAP-u jer pozicije na kojima se nalazite vam omogućavaju i obavezuju da se uključite i doprinesete razrešenju agonije radnika FAP-a i poslovnog sistema. Kaže se u pismu Industrijskog sindikata FAP Priboj.

Ovaj dopis je upućen: Vladi Republike Srbije, premijeru Mirku Cvetkoviću; Predsedniku Republike Srbije, Borisu Tadiću; Minsitarstvu privrede, ministar Mlađan Dinkić i Skupštini Republike Srbije, Poslaničkim klubovima.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"