Kako izgleda kada jedni poslodavci „marširaju“, Asocijacija malih i srednjih preduzeća i preduzetnika Srbije (APPS), a drugi Unija poslodavaca Srbije (UPS) „divlja“ u socijal- ekonomskom savetu (SES)

Protest

Međusobne prozivke koje su članice socijal-ekonomskog saveta, SSSS, UGS“Nezavisnost“ i UPS uputile tokom blamiranja sa Opštim kolektivnim ugovorom a vezano za nereprezenativnost UPS-a i UGS-„Nezavisnost“ rezulturale su skandalom koji je izazvao Ivan Kovačević (UPS) predsednik Odbora za reprezentativnost poslodavaca i sindikata koji je po telefonskom naređenju Steve Avramovića, predsednika UPS- a suspendovao rad Odbora.
„Ova gužva je nastala jer krajem marta ističe trogodišnji mandat socijal-ekonomskom savetu a za svoje fotelje strahuju predstavnici UPS-a i sindikata Nezavisnost“ za koje je pokrenut predlog preispitivanja reprezenztativnosti“ reči su Branislava Pavlovića člana Odbora iz SSSS.
Članovi Odbora građane Srbije godišnje koštaju 3 000 000 dinara. Ovako grubo nezakonito ponašanje se prećutkuje od strane MInistarstva rada i socijalne politike i nateralo je APPS da se ograde od svih odluka SES-a u kome učestvuju UPS i UGS“Nezavisnost“ jer su nelegitimne i ne proizvode nikakvo pravno dejstvo.
Članice APPS-a kreću u sve oblike demokratskih protesta obraćajući se javosti Srbije, državnim i političkim institucijama, sudovima u Srbiji i međunarodnim organizacijama a podrška je zatražena i od slobodnih, nezavisnih i demokratskih sindikata koji rade i deluju van SSS-a i UGS“Nezavisnost“.
Energično se zahteva da se uspostavi zakonitost rada u Odboru za reprezentativnost i omogući svim zainteresovanima da pod jednakim zakonom propisanim uslovima dokažu svoju reprezentativnost.
Industrijski sindikat Srbije podržava ovakve zahteve jer se oni u potpunosti podudaraju sa stavovima koje je Industrijski sindikat Srbije promovisao još sredinom 2008. godine komentarišući događanja vezana za Opšti kolektivni ugovor.