ARHIVA VESTI
     
 
Borski "Gordijev čvor" privatizacije presekao ministar Mlađan Dinkić. Zaokret u modelu privatizacije po narodnoj "treća sreća".

REŠENJE ZA BOR




U utorak 03. februara 2009. godine u radnu posetu RTB-u bio je ministar ekonomije i regionalnog razvoja gospodin Mlađan Dinkić sa saradnicima. Tom prilikom je predstavljen novi Vladin program za RTB, uslovljen otežanim poslovanjem i drastičnim padom cene bakra izazvanim globalnom ekonomskom krizom.
U septembru 2008. godine raspisan je tender za strateško partnerstvo sa RTB-om, i tada je jedanaest kompanija iskazalo zainteresovanost, međutim nijedna od njih nije otkupila tendersku dokumentaciju, a razlog je pad cene bakra od 8000 USD na oko 3000 USD. Kako ni posle produženog roka nije bilo ponuda, i kako je postalo jasno da je teško obezbediti investitora i za rudarstvo i za metalurgiju Vlada R. Srbije je odlučila da promeni strategiju.
Glavna izmena strategije se sastoji u tome da će Vlada investirati 130 Mil. USD u izgradnju nove topionice po najsavremenijoj svetskoj tehnologiji ( autogeno topljenje), koje imaju iskorišćenje metala 98%, i smanjenu redukciju SO2 od preko 96% u odnosu na postojeću topionicu. Time će se smanjiti aerozagađenje u gradu i smanjiti troškovi proizvodnje a ujedno olakšati uslovi tendera, odnosno smanjiće se nivo ulaganja budućem partneru.
Menadžmentu je juče dat nalog da krenu u prikupljanje ponuda za izbor topionice. U pitanju su dve iz Australije i jedna iz Finske, koje odgovaraju našim zahtevima. U izbor proizvođača opreme biće uključena i resorna ministarstva.
Suština nove strategije se sastoji u tome, da država postaje većinski vlasnik RTB-a a u deo u vlasništvu strateškog partnera zavisi od nivoa njegovih ulaganja. Rudarstvo i metalurgija se tretiraju kao jedna celina, a strateški partner bi imao obavezu ulaganja u rudarstvo i to minimum 120 Mil. USD, pri čemu je ostavljena mogućnost da ako neko, odmah ponudi više para dobije i veći udeo u kapitalu ili da vremenom povećava svoj kapital dodatnim ulaganjima.
Druga novina u strategiji je konverzija duga RTB-a u kapital.
Konverzijom duga i ulaganjem u novu topionicu država je većinski vlasnik, a ukoliko bi strateški partner želeo da on bude većinski vlasnik onda mora odmah da uloži 300 Mil. USD za 51% kapitala.
Budući partner bi imao dodatnu sigurnost jer država preuzima obavezu rešavanja ekologije, zašta se izdvaja 30 Mil. USD, u saradnji sa Svetskom Bankom. Operativno se kreće već u toku meseca.
Dodatno se izdvaja 10 Mil. USD za podsticaj zapošljavanja u šta će kao partner biti uključena i lokalna samouprava.
Iz sistema se izdvajaju Belorečki peščar, kisikana i fabrika kreča u Zagrađu ( na intervenciju našeg sindikata) jer za njih postoje ozbiljni potencijalni investitori.
Interventno RTB dobija 2 Mil. USD od licitacionih garancija sa prethodna dva tendera, za održavanje proizvodnje.
Što se tiče zaposlenih, tehnološkog viška i socijalnog programa neće biti, ali je ponuđena opcija dobrovoljnog napuštanja preduzeća za zaposlene koji imaju manje od pet godina do penzije po bilo kom od osnova. U pitanju je Vladin program u kome sindikati ne učestvuju u smislu pregovora oko ponuđenih opcija, izrade soc. karte itd. Program je dobar i ima dosta zainteresovanih. Pušten je oglas za prijavljivanje. Preko 700 zaposlenih ispunjava jedan od uslova.
Još jedna novina, takođe na našu intervenciju, ATEC-u će biti omogućeno da učestvuje na tenderu, ovo je izuzetno važno jer su izgleda jedini spremni da uđu u partnerstvo sa RTB-om.
Novom strategijom smo kao sindikat zadovoljni. Ostaje da ona i formalno prođe na Vladi, jer njena implementacija praktično kreće odmah.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"