ARHIVA VESTI
     
 
Regionalni sastanak Svetske federacije metalaca (IMF) za Centralnu i Jugositočnu Evropu, Baltičke zemlje i Zajednicu nezavisnih država – Rusija, Ukrajina, Belorusija

FINANSIJSKA KRIZA, AKCIONI PROGRAM, ORGANIZOVANJE, JAČANJE I SOLIDARNOST SINDIKATA




Sankt Peterburg , Rusija i Sindikat rudara i metalurga Rusije kao organizator i domaćin regionalnog sastanka su u maniru ruskog gostoprimstva, ugostili pedesetak sindikalnih predstavnika od Baltika do Crnog mora i Jadrana, članica Svestke federacije metalaca. Ispred IMF Konferenciji su prisustvovale Anne Marie Mureau i Lucie Studnična. Konferenciju je otvorio Mihael Tarasenko, predsednik MMWU i deputat u ruskoj Dumi sa temom „Uticaj finansijske krize na metalsku industriju i radnike u regionu“. Izveštaji su podneti na istu temu i za zemlje Centralne Evrope, Baltičkih zemlje i Jugositočnu Evropu. Konstatovana je duboka kriza u metalskoj industriji, posebno u proizvodnji čelika i auto industriji. Preduzeća se zatvaraju, smanjuje se broj radnika a prisutnost nesigurnih oblika zapošljavanja je sve izraženiji. Zaposleni su upućeni na sindikate i očekuju zaštitu i akcije. Posledice i prisutnost krize su izraženije u zemljama koje su ekonomski otvorenije, bez mehanizama zaštite domaće proizvodnje i tržišta. Većina država preduzima aktivnosti u pravcu zaštite preduzeća i sektora koja su pod udarom krize. U Rusiji je 300 firmi od strateškog – nacionalnog značaja dobilo posebne pogodnosti u poslovanju a Slovenija je usvojila Zakon o stimulisanju preduzeća koja imaju sindikate i kolektivni ugovor gde se po zaposlenom isplaćuje 60 eura kao podrška. Učesnici su razmatrali i Akcioni program IMF za period 2009 – 2014.g, izneli svoje sugestije na nacrt Programa i Statuta. Centralni komitet IMF će zasedati 23.maja 2009.g. u Geteborgu, Švedska dok će se Kongres održati od 24 do 26 maja 2009.g.
O globalnom mobilisanju protiv nesigurnog posla u svetlu finansijske krize i rezultatima kampanje protiv „nesigurnog posla“ koji je IMF sproveo u 50 zemalja sa učešćem 79 članica IMF govorila je Anne Marie Mureau, ukazujući na dobre rezultate kampanje i smernice za nastavak tih aktivnosti u 2009.godini. Činjenica da sindikati gube članstvo i da uticaj sindikata na društvene i ekonomske događaje slabi, obezbedila je da učesnici Konferencije iznesu svoja iskustva i ukažu na mogućnosti jačanja sindikata i metode koje nacionalni sindikati koriste kako bi se obezbedila reprezentativnost na nacionalnom nivou, povratiti poverenje kod radnika i jedinstvo, te jedinstveno nastupati ka institucijama države i udruženjima poslodavaca. Značajnu pažnju je izazvalo izlaganje kolege Aleksandra Astafijina, predsednika Sindikata u Fordu- Sankt Peterburg gde se vodio jedan dug, iscrpljujući i uspešan štrajk. Izlaganje je ukazalo koliko su štrajkovi složeni i šta sve poslodavci ranga Forda rade da bi štrajkačke aktivnosti i štrajk slomili.
Potvrđeno je da je odbrana radničkih prava i zaštita sindikalnih aktivista od suštinskog značaja za isticanje sindikalnog međunardonog organizovanja i solidarnosti. Učesnici su izneli niz problem a i akcija koje su promovisale međunarodnu sindikalnu solidarnost. Na temu solidarnosti je govorio i Dragan Matić, Industrijski sidnikat Srbije, ukazujući na značajnu podršku i pomoć koju je ISS dobio od IMF i EMF u slučaju ugrožavanja rada i delovanja sindikata.
Zaključeno je da je neophodna stalna komunikacija i međusobno informisanje između članica IMF-a, posebno naglašavajući neophodnost zajedničkog delovanaj sindikata na nacionalnim nivoima kada su sindikati članice IMF-a.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"