ARHIVA VESTI
     
 
Fleksibilnost radnog mesta i (ili) sigurnost?

Regionalni projekat: Rodno osvešteni socijalni dijalog




U Dubrovniku je od 28.01.2009.-01.02.2009. godine održan regionalni seminar na temu: Rodno osvešteni socijalni dijalog. U seminar su uključene Hrvatska, BiH, Republika srpska, Crna Gora i Srbija(Vojvodina). Cilj seminara je edukacija trenera iz regiona o rodno osveštenom socijalnom dijalogu. Učesnici seminara iz navedenih zemalja regiona su bili predstavnici sva tri učesnika u tripartitnom dijalogu a umešovitom muško –ženskom sastavu.
Ovaj regionalni projekat je podržan od strane GTF (Radna grupa za jednakost polova Pakt-a za stabilnost jugoistočne Evrope) i koordiniran iz regionalnog centra GTF-a u Zagrebu.
Učesnice iz Srbije su bile Marija Gajicki i Anita Beretić iz Vojvodine, trenerice NVO Hora, Vesna Čitaković, Jelena Stefanović i Gordana Aleksić kao jedina predstavnica sindikata iz Industrijskog Sindikata Srbije.
Većina učesnika sa solidnim iskustvom u trenerskom radu su imali priliku da obogate svoje trenerske veštine i steknu neophodna znanja i informacije o nacionalnim zakonodavstvima, o rodnoj jednakosti, socijalnoj koheziji, fleksigurnosti, Lisabonskoj strategiji, sicijalnom dijalogu, itd.
Cilj ovog treninga je uključivanje Lisabonske strategije i fleksigurnosti u tripartitni socijalni dijalog na nacionalnom nivou čemu će prethoditi izbor i razmatranje ključnih teme iz ugla rodne ravnopravnosti na 5 lokalnih seminara.
Postavlja se pitanje, da li je moguće staviti na dnevni red republičkog Socijal-ekonomskog saveta temu „Fleksigurnost“ i to sa rodnom dimenzijom pored aktuelnih problema oko otkazivanja opšteg kolektivnog ugovora i svetske a i domaće ekonomske krize?
Da li je moguće obezbediti bilo kakvu sigurnost na tržištu rada u ovim uslovima a uz maksimalnu fleksibilnost tj. nesigurnost radnog mesta, lošu zakonsku regulativu i ne funkcionisanje institucija na svim nivoima?
Da li su u našim uslovima ova dva termina „fleksibilnost“ i „sigurnost“ zaista toliko kontradiktorni trebalo bi da pokažu u narednim mesecima učesnici tripartitnih seminara i strateškog seminara u Beogradu?
Da li će ova tema ući u dnevni red SES-a zavisiće od razumevanja, interesovanja i dobre volje članova Republičkog SES-a a to su čelnici reprezentativnih sindikata, poslodavaca i vlasti.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"