ARHIVA VESTI
     
 
„Sporazum o daljem razvoju socijalnog dijaloga“ kao mera besmisla članica Socijalno-ekonomskog saveta. Sindikati ostali spuštenih gaća.

B R U K A




Poslednja događanja vezana za otkazani i nikad primenjeni Opšti kolektivni ugovor, jasno pokazuju da sindikati članice Socijalno ekonomskog saveta nisu dorasli aktuelnom socijalno-ekonomskom i političkom trenutku pre svega zahvaljujući nesposobnosti svojih čelnih ljudi. Da je neko kojim slučajem 29.04.2008.g. u Sava centru, prilikom potpiisvanja OKU ili 11.novembra 2008.g. kada je OKU potpisivanjem ministra Rasima Ljajića doživeo svoje prošireno dejstvo, rekao da će se sve to završiti na sraman način potpisivanjem „Sporazuma o daljem razvoju socijalnog dijaloga“ takav pojedinac bi bio posut „katranom i perjem i bačen na lomaču“. Jedini pretendent da doživi takvu sudbinu je bio „Industrijski sindikat Srbije“ koji je prozreo nečasne namere onih koji su se Opštim kolektivnim ugovorom bavili. Sada kada se ostvaruju najcrnje slutnje Industrijskog sindikata Srbije vezanog za OKU, potpisnici „Sporazuma“ se proglašavaju spasiocima radništva Srbije a ne izdajnicima. Kako bi svaki pojedinac mogao da donese sud o besmislu „Sporazuma“ a zahvaljujući uviđajnosti članova UGS „Nezavisnost“ kojima je ovaj „Sporazum“ bio dostupan a koji ne smeju da se suprostavljaju bezumlju, Industrijski sindikat Srbije vam dostavlja tekst „Sporazuma“ u formi koju treba da potpišu članice Socijalno ekonomskog saveta.
.....
Vlada Republike Srbije, Unija poslodavaca Srbije, Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS „Nezavisnost“ (dalje: učesnici Sporazuma), polazeći od zajedničke ocene da je temelj uspešnog rešavanja zajedničkih problema i dostizanje zajedničkih ciljeva socijalni dijalog i da bez zajedničkog delovanja nije moguće ublažiti negativne posledice svetske ekonomske krize, niti obezbediti dugoročni ekonomski i socijalni napredak Srbije dana _____________ zaključuju

SPORAZUM
o daljem razvoju socijalnog dijaloga
1. Učesnici ovog sporazuma se zalažu za dalji razvoj socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja na svim nivoima i poštovanje kolektivnih ugovora.
2. Učesnici Sporazuma saglasni su da se svi problemi rešavaju kroz razgovore i pregovore uvereni da se zajedničkim delovanjem mogu stvoriti uslovi za ublažavanje ekonomske krize, stvaranje uslova za ubrzani privredni rast, očuvanje zaposlenosti i makroekonomsku stabilnost.
U tom cilju učesnici Sporazuma preduzeće sledeće:
1. Savez samostalnih sindikata Srbije, UGS „Nezavisnost“ i Unija poslodavaca Srbije:
Obavezuju se da će do 30.januara 2009.godine zaključiti Aneks II Opšteg kolektivnog ugovora. Aneksom će se privremeno, odnosno za period od šest meseci odložiti primena odredaba Opšteg kolektivnog ugovora (“Službeni glasnik RS“ br. 50/08 i 104/08) koje se odnose na finansijske obaveze poslodavaca i to odredbe člana 24. stav 1. tač. 1,2. i 5., člana 25., člana 29., člana 31. alineja 5, člana 32. alineja 4,6 i 7, člana 35, člana 43. i člana 61.
- Saglasni su da na predlog Koordinacionog odbora za praćenje primene Opšteg kolektivnog ugovora otpočnu pregovore za eventualne izmene i dopune Opšteg kolektivnog ugovora.
- Saglasni su da se posebni kolektivni ugovori o kojima su vođeni pregovori zaključe u roku od 30 dana od dana zaključivanja ovog Sporazuma.
- Saglasni su da odmah po potpisivanju Sporazuma započnu pregovore za zaključivanje ostalih posebnih kolektivnih pregovora. Pregovori će se voditi u dobroj volji kako bi se postigla saglasnost za zaključivanje u roku od tri meseca od početka pregovora.
2. Unija poslodavaca Srbije
- Obavezuje se da povuče otkaz Opšteg kolektivnog ugovora.
3. Vlada Republike Srbije
- Odgovarajuća ministarstva preduzeće mere i aktivnosti da u roku od 60 dana od dana zaključivanja Sporazuma otpočnu pregovore za zaključivanje posebnih kolektivnih ugovora u javnim službama, lokalnoj samoupravi i kolektivnih ugovora za javna preduzeća u oblastima za koja su nadležna.
- Ministar rada i socijalne politike, istovremeno sa potpisivanjem Aneksa II Opšteg kolektivnog ugovora doneće Odluku o proširenom dejstvu Opšteg kolektivnog ugovora.
- Ministar rada i socijalne politike radi ostvarivanja ekonomske i socijalne politike Vlade, polazeći od kretanja na tržištu rada i drugih makroekonomskih pokazatelja, ako oceni da su se stekli potrebni uslovi doneće Odluku o proširenom dejstvu posebnih kolektivnih ugovora ili njegovih pojedinih odredaba, ukoliko su u skladu sa Zakonom. Ministar rada i socijalne politike u roku od 30 dana od dana zaključivanja posebnog kolektivnog ugovora, oceniće da li su se stekli posebni uslovi za donošenje Odluke o proširenom dejstvu posebnih kolektivnih ugovora ili njegovih pojedinih odredaba.
- Inspekcija rada i upravna inspekcija u okviru svojih zakonskih ovlašćenja vršiće nadzor nad primenom zakona i kolektivnih ugovora, a posebno o isplatama minimalne zarade.
4. Učesnici sporazuma:
- Saglasni su da kontinuirano analiziraju mogućnost primene odredbi, Opšteg kolektivnog ugovora čija je primena privremeno odložena, a da se mesec dana pre isteka roka od šest meseci, na sednici Socijalno-ekonomskog saveta RS sagleda mogućnost primene odredaba Aneksa II Opšteg kolektivnog ugovora iz tačke 1. alineja 1. ovog Sporazuma, a polazeći od ekonomske i socijalne poliitke Vlade i efekat svetske finansisjke krize.
- Preduzeće se mere i aktivnosti da se zaključeni kolektivni ugovori kod poslodavaca poštuju i zaposlenima obezbedi stečeni nivo prava.
- Preduzeće se mere i aktivnosti za očuvanje radnih mesta i povećanje zaposlenosti, zajedno sa rastom ekonomske aktivnosti.
Savez samostalnih sindikata Srbije Vlada Republike Srbije Unija poslodavaca Srbije
________________________ __________________ ___________________
Ljubisav Orbović, predsednik Rasim Ljajić, ministar rada Stevan Avramović, predsednik
i socijalne politike
UGS „Nezavisnost“
______________________
Bransilav Čanak, predsednik

......
Značajan deo zaposlenih ne shvataju da spominjanje „odredbi, člana, stava, tačke i alineje“ u Sporazumu predstavlja gubitak i ono malo prava koje je postojalo u izvornom tekstu OKU koje su izdejstvovali pregovrački timovi sindikata. Onog trenutka kada su Orbović i Čanak preuzeli pregovaračke uloge nastalo je kaspaljenje i derogiranje prava radnika sadržanog u OKU. Očekivalo se da će Opšti kolektivni ugovor značajno podići prava zaposlenih u odnosu na Zakon o radu ali je pristanak reprezentativnih sindikata da se članovi OKU 24,25,29,31,32,35,43 suspenduju doprinelo je da ne postoji ništa značajno u OKU po pitanju prava zaposlenih a što nije sadržano u Zakonu o radu. Svoju nesposobnost predsednici Konfederacija prebacuju na predsednike granskih sindikata i „vruć krompir“ pregovaranja ostavljaju granskim sindikatima. Ovakva lakrdija i šibicarenje, neznanje i bezobzirnost čelnika sindikalnih konfederacija potpuno je obesmislilo pojam kolektivnih ugovora i na njegovo mesto je postavljeno licemreje i nestručnost. Sramotno je da članovi SES-a koji su dobili više desetina miliona dinara kako bi razvijali socijalni dijalog u Srbiji kao ekvivalent tom novcu iznedrili „Sporazum o daljem razvoju socijalnog dijaloga“. Sve ovo liči na onu narodnu „mnogo hteli mnogo započeli“.
Industrijskom sindikatu Srbije i drugim sindikatima u Srbiji koji nisu u članstvu Saveza smaostalnih sindikata Srbije i UGS „Nezavisnsot“ preostaje da iznađu način i zajedničkim snagama spreče zloupotrebu članica Socijalno ekonomskog saveta i zaštite zaposlene i građane Srbije.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"