ARHIVA VESTI
     
 
Anketa o merama koje se primenjuju u preduzećima metalskog kompleksa Srbije

(januar 2009. godine)(uzorak od 44 preduzeća)




Cilj istraživanja Industrijskog sindikata Srbije (ISS) je analiza trenutnog stanja metalskog kompleksa u Srbiji i nagoveštaj uticaja svetske ekonomske krize sa konkretnim pokazateljima uticaja, mera koje se preduzimaju i posledica krize na položaj preduzeća i zaposlenih u periodu pred kraj 2008. godine i početak 2009.
Analiza istraživanja o ekonomskim pokazateljima, trenutnom stanju u preduzećima metalskog kompleksa i uticajima svetske ekomske krize na buduće poslovanje pokazuje sledeće trendove i karakteristike.
Anketirano je 44 preduzeća metalskog kompleksa Srbije koja upošljavaju 44053 radnika.
Od ukupnog broja anketiranih, 5 preduzeća je u statusu društvenog preduzeća, 6 državnih dok su ostala privatna preduzeća. Ovih 6 državnih su još uvek veliki sistemi (Prvi partizan –Užice, RTB i RBB-Bor, FAP –Priboj, Fabrika reznog alata-Čačak i 14. oktobar-Kruševac).
Preduzete mere za uoblažavanje krize poslovanja su vršene u periodu poslednja 2 meseca 2008. godine i prva 2 meseca 2009. godine).
Anketa je predvidela sledeće moguće mere: otkazi, tehnološki višak, skraćenje radnog vremena, korišćenje godišnjeg odmora, minimalna zarada, plaćeno odsustvo i neplaćeno odsustvo,..).
Najveći broj preduzeća se odlučio za tehnološki višak (18), godišnje odmore, kolektivne odmore (26), minimalne zarade (10), plaćena odsustva (13),..
Neka preduzeća su preduzela više mera istovremeno.
Broj obuhvaćenih radnika ovim merama je 12 104 (u proseku do 300 radnika).
U nekim preduzećima su svi zaposleni obuhvaćeni ovim merama (min zarade, kolektivni godišnji).
Što se tiče očekivanja za 2009. godinu, za 5 preduzeća nemamo nikakvih informacija i očekivanja su neizvesna, 11 preduzeća očekuje privatizaciju ili strateškog partnera. Uz već nevedene mere očekivanja ostalih preduzeća su održati nivo proizvodnje iz 2008. godine, desetak preduzeća očekuje pozitivno poslovanje, a 5 preduzeća sa zebnjom ulazi u 2009. godinu u strahu od ozbiljnnih gubitaka i raskida ugovora, stečaja ili prodaje preduzeća zbog kreditne zaduženosti.

Anketirani su sindikalni poverenici, tako da treba informacije i rezultate uzeti sa relativnom rezervom obzirom na dostupnost informacija i njihovu subjektivnu procenu.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"