ARHIVA VESTI
     
 
Održana II sednica Predsedništva GSMS „Nezavisnost“. Industrijski sindikat Srbije, globalna finansijska kriza i Opšti kolektivni ugovor, glavne tačke dnevnog reda

PROBLEMATIČNA 2008. GODINA




Beograd, 30.12.2008.
Zaključujući kalendarsku i poslovnu 2008.godinu sindikalci i privrednici u Srbiji imaju osećaj gorčine, prouzrokovanu najnovijim događanjima vezanih za posledice globalne finansijske krize u srpskoj privredi i Opšteg kolektivnog ugovora, koji umesto stabilizacije na relaciji sindikat poslodavci, eskalira u socijalno-ekonomsko politički bunt. Najznačajnija informacija za Predsedništvo je vezana za aktivnosti koje Industrijski sindikat sprovodi od trenutka grubog i nasilničkog uzurpiranja radnog prostora u kojem je radio i delovao GSMS „Nezavisnost“. Ocenjeno je, da glavne funkcije sindikata funkcionišu, ali postoji i pojedinačna opstrukcija koja u ovom trenutku ISS kontroliše. Sindikalne kancelarije u Zrenjaninu, Beogradu, Jagodini, Boru, Kruševcu, Trsteniku normalno funkcionišu, a očekuje se da i ostali regioni obezbede sindikalne kancelarije za rad i delovanje Industrijskog sindikata Srbije. Predsedništvo je detaljno informisano o sastanku koji je ISS i GSMS „Nezavisnost“ imao sa ministrom Rasimom Ljajićem prilikom posete naših kolega iz Svetske i Evropske federacije metalaca.

Predsedništvo je donelo i zaključak da odgovor na zloupotrebe poslodavaca koji prisutnost efekta globalne ekonomske krize koriste za obračun sa radnicima mora biti sveden u zakonske okvire uz primenu i poštovanje socijalnog dijaloga, kao jedinog sredstva koje može dati rešenje za ovu nepoželjnu i opasnu pojavu. ISS je iz tog razloga Odborima poverenika poslao dopis o zakonskim mogućnostima da se otkazi radnika izbegnu.

Predsedništvo je izrazilo zabrinutost za stanje vezano za OKU, zaključivši da je GSMS „Nezavisnost“ i ISS još 29.04.2008. godine na Konvenciji, kada je OKU potpisan ukazao na njegovu duboku političku pozadinu i neiskrenost svih onih koji su se 29.04.2008.godine u Sava centru pojavili kao „zaslužni“ za OKU. Ukoliko do primene OKU ne dođe i ako dodatno potpisnici OKU smanje prava koje OKU trenutno sadrži, metalci postavljaju samo jedno pitanje: Čemu služe Konfederacije i kako koriste sindikalni novac koji im se prosleđuje ? Glavni odbor GSMS „Nezavisnost“ će biti održan krajem februara 2009. godine.

Predsedništvo je takođe zadužilo određene komisije, timove i Statutarni odbor da obave preuzete obaveze i o tome izveste Predsedništvo i Glavni odbor.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"