ARHIVA VESTI
     
 
Premijer Srbije Mirko Cvetković u zabludi. Opšti kolektivni ugovor važi i shodno Zakonu biće primenjivan u Srbiji do kraja juna 2009.godine.

PROTESTIMA RUŠE VLADU




Beograd, 26.12.2008.
Rukovodstvo Saveza samosatlnih sindikata Srbije (SSSS) najavljuje proteste širom Srbije kao odgovor na stav premijera Srbije Mirka Cvetkovića da novca za primenu Opšteg kolektivnog ugovora u budžetu Srbije nema. Četrdeset, pedeset milijardi dinara namenjinih za primenu i poštovanje OKU završiće kod poslodavaca, kao mera zaštite od globalne finansijske krize. Zoran Vujović predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije(SSMS) istakao je da je Vlada Republike Srbije najveći i najnesposobniji poslodavac, da ne postoje makroelementi koji omogućavaju privredni razvoj Srbije i odgovor na svetske tokove. Takva Vlada i ne treba da postoji. Metalci prvi startuju sa protestima u Beogradu i Kruševcu. Predsednik SSSS Ljubisav Orbović je obavestio novinare da je razgovor vođen sa premijerom Cvetkovićem, ministrom Ljajićem, predsednikom Unije poslodavaca Srbije Stevom Avramovićem, završen neuspešno za sindikate i mogućnosti da se OKU primenjuje i poštuje od januara 2009.g. Sa SSSS je razgovarao i predsednik Odbora za rad i socijalnu poliitku Meho Omerović kao i poslanički klubovi DS, DSS, NS, SPS i PUPS-a koji su obećali podršku zahtevima sindikata u Skupštini. „U budžetu ima sredstava za gej populaciju, a za radnike i OKU nema“. Rezigrirano je konstatovao Orbović. Samostalci pozivaju i druge sindikate da im se pridruže kako bi zajednički odbranili OKU.

Granski sindikat metalac Srbije „Nezavisnost“ i Industrijski sindikat Srbije (ISS) će na sednici Predsedništva razmotriti učšće u akcijama protesta. Podsećamo da je GSMS „Nezavisnost“ i ISS u trinest gradova Srbije vodio akciju „Za Opšti kolektivni ugovor“ da je tom prilikom bio sam i da je sakupio više hiljada potpisa građana Srbije koji su predati Socijalno ekonomskm savetu.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"