ARHIVA VESTI
     
 
Predstavnici Evropske federacije metalaca (EMF), Svetske federacije metalaca (IMF) i nemačkog sindikata metalaca IGM, u poseti Industrijskom sindikatu Srbije (ISS)

INDUSTRIJSKI SINDIKAT SRBIJE OKRENUT KA BUDUĆNOSTI




Beograd, 16.12.2008.
Eskalacija sukoba na relaciji UGS „Nezavisnost“ i GSMS „Nezavisnost“, sada Industrijski sindikat Srbije doveli su u Srbiju predstavnike Svetske i Evropske federacije metalaca i predstavnike IGM, da se uvere u svu dramatičnost kroz koju prolazi članstvo Industrijskog sindikata Srbije. Atak na autonomnost i demokratičnost sindikalnog rada, prerastao je u atak na imovinu koju su stvorili članovi GSM „Nezavisnost“. Ovakvu situaciju nezabeleženu u istoriji sindikalnog pokreta Srbije omogućilo je Ministarstvo rada i socijalne politike izdavanjem ovlašćenja Slavku Vlaisavljeviću da predstvalja i zastupa GSM „Nezavisnost“ i ako on nije član sindikata metalaca, niti legaitimno i legalno izabrano lice od strane VI Kongresa GSM „Nezavisnost“. Ova odluka Ministarstva odslikava duboku političku pozadinu, sardnju i kooperativnost Branislava Čanka i aktuelne političke vlasti koja insistira da je „socijalno odgovorna“.

Sastanak međunarodnih sindikalnih zvaničnika sa Branislavom Čankom se nije održao, jer je Čanak to izbegao, podmećući svoje poslušnike da pojasne „poteze“ koji se povlače protiv metalaca od februara 2008.godine. Kolegama iz sveta je jasno da do mogućih približavanja UGS „Nezavisnost“ i metalaca teško može doći i budućnost metalaca vide u okviru Industrijskog sindikata Srbije. Industrijski sindikat Srbije uskoro može postati deo Evropske i svetske porodice metalaca i nastaviti svoj međunarodni put kao sledbenik GSM „Nezavisnost“. Ova podela unutar porodice „Nezavisnost“ nije na korist radništva Srbije i članova „Nezavisnosti“, ali su bahatost iskazana od čelnika UGS „Nezavisnost“, kao i istaknute različitosti u radu, delovanju i budućnosti sindikalnog pokreta Srbije izazvale raskol i odvojene puteve nekadašnjih članova UGS „Nezavisnost“, a sada članova Industrijskog sindikata Srbije.

Metalcima je nezavisnost uvek bila u srcu, ali bez Branislava Čanka i njegovih istomišljenika. Vreme će pokazati ko su bili stvarni nosioci ideja i rada sindikata „Nezavisnost“, a ko korisnici onoga što su članovi sindikata „Nezavisnost“ stvarali proteklih 17 godina.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"