ARHIVA VESTI
     
 
SEDNICA SOCIJALNO EKONOMSKOG SAVETA REPUBLIKE SRBIJE – 7. NOVEMBRA 2006. GODINE

"SSS PROTEST" PROTIV VLADE




Beograd, 3.11.2006.
Predsedavajući Socijalno ekonomskog saveta Republike Srbije, Slobodan Lalović, ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, sazvao je sednicu za 7. novembar 2006.godine, iniciran «protestom» Samostalnog sindikata metalaca Srbije ispred Vlade Republike Srbije.
Više od 60 sindikalaca je bilo dovoljno, da se kao prva tačka dnevnog reda sednice SES-a stavi zahtev Samostalnog sindikata metalaca Srbije. Na sednici će biti i davanje «Mišljenja za prošireno dejstvo Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u ustanovama kulture, čiji je osnivač Republika». Potpisnik ovog Kolektivnog ugovora za kulturu je i Granski sindikat kulture «Nezavisnost».
Ovaj kolektivni ugovor se primenjuje na 2300 zaposlenih u ustanovama, čiji je osnivač Republika, dok je 7350 zaposlenih kod drugih poslodavaca u oblasti kulture. Proširenim dejstvom ovog Kolektivnog ugovora obezbedila bi se radno pravna zaštita za sve zaposlene u kulturi, a što bi doprinelo ostvarivanju stabilne ekonomske, a noročito socijalne politike u Republici Srbiji.
Zahtevi isporučeni Vladi Republike Srbije Samostalnog sindikata metalaca Srbije su izneti u deset tačaka. Zahteva se pokretanje industrijske proizvodnje, privatizacija velikih sistema, povećanje zaposlenosti, zaštita domaće proizvodnje, stimulacija izvoza, povećanje otpremnine za višak zaposlenih, donošenje nacionalne strategije privrednog razvoja, socijalni dijalog, izmena zakona o privatizaciji te izmene zakona o zapošljavanju.
Sednici će ispred UGS «Nezavisnost» prisustvovati podpredsednik UGS «Nezavisnost» Zoran Stoiljković i Dragan Matić, predsednik Granskog sindikata metalaca «Nezavisnost» i zamenik predsednika UGS «Nezavisnost», Branislava Čanka u Socijalno ekonomskom savetu Republike Srbije.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"