ARHIVA VESTI
     
 
Rukovodstvo GSMS „Nezavisnost“ u poseti Severno-bačkom regionu. Štrajkovi, višak zaposlenih i suđenja sindikalan svakodnevnica.

REŠIVI PROBLEMI ?




Beograd, 12.12.2008.
Da zaposleni nemaju probleme, najverovatnije da sindikati ne bi ni postojali. Uspešnost sindikata upravo leži u uspešnosti i brzini rešavanja problema koje zaposleni imaju, ali i u preventivnim aktivnostima da se problemi spreče. Ovakvo stanovište je potrvđeno u toku razgovora sa zaposlenima u preduzeću „Bratsvo“ Subotica koji se nalaze u štrajku više od dve nedelje i zaposlenima u ATB Sever Subotica koji se susreću sa potrebom većinskog vlasnika da redukuje radnu snagu. Članovi GSMS „Nezavisnost“ u oba preduzeća sa zabrinutošću gledaju na sadašnjost i budućnost verujući da kroz formu dijaloga i međusobnog uvažavanja može doći do rešenja prihvatljivih radnicima i vlasnicima firme.

Novi „vetrovi“ u „Bratstvu“ vezani za promenu većinskog vlasnika i poslovni potezi koji se najavljuju, omogućili su da Štrajkački odbor i direktor „Bratstva“ potpišu „Sporazum o prekidu štrajka“, koji predviđa da se štrajk zaključuje 11.12.2008.godine, a redovni rad počinje 12.12.2008. godine. Ovaj Sporazum omogućava da se preuzete poslovne obaveze ispune do 19.12.2008.godine, kao i da poslodavac preuzima odgovornost za mogućnost zastoja u proizvodnji zbog nedostatka repromaterijala i rezervnih delova. Realizacijom dogovorene proizvodnje stiču se uslovi koji garantuju da će zarade za mesec oktobar biti isplaćene do 24.12.2008.godine.

Sve ovo poboljšaće pregovaračku poziciju rukovodstva fabrike i sindikata prema vlasniku u cilju rešavanja svih potraživanja zaposlenih, kao i mogućnost da se zaposlenima koji su bili u štrajku, ne svojom krivicom, dani provedeni u štrajku plate kao da su radili uz uslov da do kraja tekuće godine po potrebi rade sve subote.

„Tatra vagonka“, kao budući vlansik predviđa isplatu dugovanja prema poveriocima, deblokadu računa i isplatu zaostalih zarada radnika. Prisutni predstavnici GSMS „Nezavisnost“, predsednik Dragan Matić, podpredsednica Goradana Aleksić i Dragan Grozdanović, regionalni poverenik za Severno bački zapadno-bački region su izrazili punu spremnost da se sa novim vlasnikom i verovatno novim poslovodnim rukovodstvom izradi dugoročna startegija razvoja preduzeća i dobrih odnosa na relaciji sindikat poslovodno rukovodstvo.
ATB Sever Subotica pokušava da globalnu finansijsku krizu koja pogađa poslovanje ATB-a prevaziđe otpuštanjem radnika. Ovu neželjenu situaciju Sindikat "Nezavisnost" ATB Nezavisnost želi da predupredi ukazujući na neka druga moguća rešenja predviđena Zakonom pre nego što poslodavac iskoristi mogućnost iskazivanja viška zaposlenih. Ova gledišta i mogućnosti će biti saopštena rukovodstvu ATB-a a Sindikat "Nezavisnost" ATB Sever će insistirati da otpuštanje radnika bude krajnja mera.

GSMS „Nezavisnost“ je dolaskom u Suboticu uzeo učešće i u sudskom sporu koji Branka Grujičić iz preduzeća „Premiks“ vodi protiv našeg kolege bivšeg regionalnog poverenika UGS „Nezavisnost“ Mark Čabe.

Čaba je štiteći članove Sindikata "Nezavisnost" u „Premiksu“ došao pod udar tadašnjeg poslovodnog rukovodstva i verujemo da će se po završetku sudskog spora utvrditi da je kolega Čaba na zakonom predviđen način zastupao i štitio interese članova sindikata Nezavisnost u "Premiksu".

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"