ARHIVA VESTI
     
 
Socijalno-ekonomskom saveut Republike Srbije, Predsedniku Republike Srbije, Premijeru Republike Srbije, Poslaničkim klubovima, Skupštini Republike Srbije

LEK ILI OTROV ?




Beograd, 11.12.2008.
Poštovani. Zalaganje državnog vrha i Vlade Republike Srbije da se na svim nivoima štedi doživljava ovih dana svoj vrhunac i dobija uvažavanje od strane građana tj. birača. Utrkivanje u izjavama i modalitetima štednje je ravno iskazivanju patriotizma u vreme vladavine Slobodana Miloševića. Premijer posebno ističe „sitne ali značajne uštede“. Kako nešto može biti sitno, a značajno a da nije lek ili otrov? Mogući predlog Vlade Republike Srbije vezan za uštede može ići u pravcu zajmova. Posrnuloj privredi Srbije se nudi maglovitih 50 milijardi dinara podsticajnih sredstava u 2009. godini što bi omogućilo „da ne živimo bolje a ni gore nego u 2008.g“. Postavlja se pitanje da li je premijer mislio na deo godine kada je euro bio sedamdeset i nešto dinara ili deo godine kada je euro vredeo preko 91 dinara a prosečna zarada u Srbiji pala za 50 eura. Ako se treba štedeti, a treba, onda bi lični primer članica Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije bio dragocena vodilja svima nama. Građani i radnici bi rekli: Ako mogu ovi iz SES-a da štede možemo i mi. Kako to ostvariti ?

1.Obnarodovati (neće biti lako) kolika su primanja na nivou Socijalno ekonomskog saveta svih onih koji u njegovom radu učestvuju i za taj rad dobijaju finansijske nadoknade.

2.Omogućiti uvid u primanja članova Upravnih i Nadzornih odbora tripartitnih tela i podatak koliko pojedinci pokrivaju mesta u tripartitnim telima.

3.Prikazati visinu sredstava koja su socijalni partneri dobili po raznim osnovama, za kakve namene i projekte i kako su se ta sredstva zaista potrošila. Moraju postojati neki izveštaji, radi se o parama građana Srbije.

4.Ograničiti primanja svih onih koji su angažovani u SES-u i oko njega na visinu minimalne zarade (13 572,00 dinara) koju inače određuje SES a koja je po njihovom mišljenju dovoljna da se preživi jedan mesec. Ako od toga žive nekoliko stotina hiljada radnika Srbije onda mogu i gospoda iz SES-a.

Postavlja se pitanje, ko sme da pokrene ova pitanja i kome je u interesu da imamo Socijalno ekonomski savet koji država na vro konkretan način potkupljuje.

Industrijski sindikat Srbije stoji čvrsto na stanovištu da je ovo ne samo pravedan već i moralno opravdan način da se globalna finansijska problematika uvaži i od strane članica Socijalno ekonomskog saveta i ispuni ona čuvena „ne pitaj šta država može uraditi za tebe već šta ti možeš uraditi za državu“.

S poštovanjem,
Beograd, 10.12.2008.g.

Industrijski sindikat Srbije
Granski sindikat metalaca Srbije „Nezavisnost“
Dragan Matić, predsednik

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"