ARHIVA VESTI
     
 
Još jedna nada za nezaposlene invalide!

TRIBINA O ZAKONU O ZAPOŠLJAVANJU INVALIDA




Beograd,11.12.2008.
U prepunoj sali Beogradske opštine Voždovac 10. oktobra 2008. godine je održana prezentacija novog Zakona o zapošljavanju i profesionalnoj rehabilitaciji osoba sa invaliditetom. Ispred Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj kao predlagača o zakonu je govorila Tanja Prijić.

„Između ostalog, cilj ovog zakona je da se unaprede kvalifikacije osoba sa invaliditetom da bi bile u stanju da odgovore na potrebe tržišta i da se omogući njihovo zapošljavanje u otvorenoj privredi u skladu sa radnim sposobnostima“, istakla je Prijićeva.

Svega 12 do 13 procenata od ukupnog broja osoba sa invaliditetom je zaposleno. Za preduzeća u kojima je 50% i više zaposlenih invalida, ovim zakonom se nudi rešenje. Za one sa 10 % i više nezaposlenih, pod posebnim uslovima se utvrdjuje udeo države u preduzeću, a proporcionalno tome vršiće se i refundacija zarada svim invalidima.

Ukoliko je država 100% vlasnik preduzeća vršiće se preregistracija preduzeća u vlasništvo države. Podržavljivanje ovakvih preduzeća će trajati oko godinu dana. To bi trebalo da podrazumeva veću brigu za zaposlene, finansijsku pomoć, prekvalifikaciju i dokvalifikaciju invalida u zavisnosti od delatnosti i investiranja u mašinski park. Šest meseci od dana stupanja na snagu ovog zakona preduzeća će imati da usklade akta i uslove za profesionalnu rehabilitaciju invalida.

Veliki broj prisutnih radnika DES-a, uglavnom invalida, zabrinuto za svoj položaj i sudbinu preduzeća postavljalo je brojna pitanja. Ovim zakonom, DES Beograd bi bio najveći državni regionalni centar za profesionalnu rehabilitaciju invalida u Srbiji. Ni ovog puta neće biti milosti za neprofitna prezeća, što će značiti nove nezaposlene, a analiza stanja će biti rađena za svako preduzeće koje zapošljava invalide.

Ovo je još jedan zakon koji bi trebao da osigura bolji status invalida u našem društvu, pored već donetog Zakona o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom.Čini se da je ovo još jedna nada za veliki broj nezaposlenih invalida u Srbiji. Da li će novi Zakon o zapošljavanju invalida popraviti njihov položaj na tržištu rada, sprečiti dalju diskriminaciju kod zapošljavanja i omogućiti ostvarivanje njihovog prava na rad ostaje da se vidi.

Industrijski Sindikat Srbije će pratiti njegovo sprovođenje u narednom periodu.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"