ARHIVA VESTI
     
 
Članovi Socijal-ekonomskog saveta Republike Srbije da vrate milionske sume i prepolove svoja primanja u tripartitnim telima !

LIČNI PRIMER ŠTEDNJE




Beograd, 4.12.2008.
Pojava i postojanje globalne, finansijske i ekonomske krize i njene posledice uzimaju danak i u Srbiji. Ako nismo mogli da budemo deo sveta u ekonomskom razvoju, socijalnoj pravdi, zaštiti ljudskih, gradjanskih i sindikalnih prava, sprečavanju korupcije, rada "na crno", onda smo izgleda medju najglasnijima koji se pozivaju na globalni fenomen finansijske nestabilnosti. Pravdajući se za lične nesposobnosti i neuspehe političari, poslodavci i sindikalci daju objašnjenja koja nemaju utemeljenja u realnoj situaciji.

Posebno su glasni oni koji od 29. aprila 2008 godine, datuma potpisivanja OKU obmanjuju građane, radnike i svoje sindikalno članstvo pozivajući se na neki "Svet" i njegove probleme. Javnosti Srbije je malo poznato da je članicama SES-a u više navrata uplaćivana i višemilionska sredstva za različite projekte.Ta sredstva su nenamenski potrošena, a da ih niko iz vlasti nije upitao šta je sa tim novcem bilo.

Ovo je jasan pokazatelj potkupljivosti pojedinih članica SES-a. Svoj doprinos sveukupnoj neophodnoj štednji najviše mogu doprineti oni koji primaju visoke finansijske nadoknade za svoj angažman u svim tripartitnim telima koja postoje. Ukoliko bi došlo do prepolovljivanja tih nadoknada, državni budžet bi uštedeo znatna sredstva i preusmerio prema socijalno najugroženijim kategorijama.

Granski sindikat metalaca Srbije „Nezavisnost“ predlaže da nadoknade budu u visini minimalne zarade isplaćene u Republici Srbiji. Ovaj predlog će biti prosleđen Vladi Republike Srbije i Socijal-ekonomskom savetu RS.

Kada je pre više od tri godine Dragan Matić,predsednik GSM“Nezavisnost“, predložio predsedništvu UGS “Nezavisnost“ i Branislavu Čanku da se primanja u tripartitnim telima podele, 50% da zadrži imenovano lice, a 50% da se vrati sindikatu, Čanak se hvatao za stolicu, opsovao ga i izrekao čuvenu rečenicu: „NEDAM, TO SU MOJE PARE“.

Da li će Čanak i sada isto odreagovati, videćemo, sada može da opsuje Predsednika Vlade, Ministre, Predsednika Unije poslodavaca i predstavnike Saveza Samostalnog Sindikata.

Pre toga treba da se vrate ogromna finansijska sredstva koja su dobijena a nenamenski potrošena!

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"