ARHIVA VESTI
     
 
APEL za spas proizvodnje poljomehanizacije u Srbiji. Akcija sindikata "Nezavisnost" IMT i IMR podržana od GSMS „Nezavisnost“. Tanjugov Medija centar. domaćin konferencije za štampu.

POLJOMEHANIZACIJA KAO ŠANSA




Beograd, 4.12.2008.
Dva posrnula, ali renomirana proizvođača traktora, Industrija motora Rakovica i Industrija mašina i traktora, nalaze se u završnoj fazi privatizacije. Dosadašnji neuspeli pokušaji prodaje ova dva preduzeća naterali su predstavnike sindikata "Nezavisnost" IMT i IMR, da ukažu na neophodnost očuvanja proizvodnih kapaciteta preduzeća koja se bave proizvodnjom poljomehanizacije, što bi za posledicu imalo i očuvanje preko 5000 radnih mesta. U svoje dve studije urađene u saradnji sa rukovodstvima pomenutih preduzeća, ukazuje se da postoje mogućnosti i resursi koji ukazuju da bi dobijanjem strateškog partnera ova dva proizvođača traktora mogu da zauzmu vrlo značajan deo tržišta Srbije i zemalja u okruženju. Crveni i plavi traktori su prepoznatljivi našim zemljoradnicima i ukoliko bi se omogućilo da se oni nabavljaju kroz povoljan vid kreditiranja svi postojeći kapaciteti IMT i IMR bi bili upošljeni. Sindikalci predlažu da se privatizacija ova dva preduzeća objedine, da se proizvodni kapaciteti izmeste van Rakovice i Novog Beograda,a zemljište na kome fabrike leže bude iskorišćeno u građevinske namene. Zemlja koja vredi stotine miliona evra ne sme biti „kamen“ oko vrata u privatizaciji IMT i IMR već prednost koju Vlada Republike Srbije i grad Beograd treba da iskoriste. Kad ovo govore, sindikalci misle na model privatizacije primenjen na grupaciji "Zastava".

Stavove sindikata je podržao i Zaharije Trnavčević, vrtstan poznavalac problema u poljoprivredi i srpske poljomehanizacije, istakavši da jedna katastrofalna privatizacija „Zmaja“, treba da bude opomena nemaštovitoj i nekreativnoj Vladi Republike Srbije. Poljoprivreda i seljaci vape za novim mašinskim parkom, a to bi značilo i upošljavanje hiljade ljudi u metalskom sektoru.

O ovim stavovima su upoznati čelnici Grada Beograda i Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja i očekuje se njihovo izjašnjavanje o mogućem načinu privatizacije dva najveća metalska preduzeća Beograda.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"