Šta štampa štampa u Srbiji: "Tabloid", list protiv mafije

SMRT RADNICIMA - DRŽAVA KRIMINALCIMA

Beograd, 4.12.2008.
Cena liberalnog kapitalizma u većini zemalja bivše Jugoslavije prevelika je, a u Srbiji se izračunati ne može. Sindikati, koji su nekada, čak i u vreme jednopartijskog sistema igrali nezaobilaznu ulogu, danas su potpuno pod kontrolom krupnog kapitala i aktivnog tranzicionog kriminala. Odluke koje donose dve najveće ovdašnje sindikalne organizacije nisu ni pomerile sa mesta najveće eksploatatore u državi, niti su tu istu državu uznemirile, kaže se u tekstu novinarke Ana Lešo, objavljenog u "Tabloidu", listu "protiv mafije"

Specijalisti za ispumpavanje nagomilanog radničkog besa u srpskoj tranzicionoj traumi, posebno su koncentrisani u vrhu dve najveće sindikalne organizacije. Vođe sindikalnih organizacija plaćene su bezobrazno mnogo za posao koji obavljaju.

Večni i nesmenjivi predsednik Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“, Branislav Čanak, i predsednik „režimskog“ Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ljubisav Orbović, ličnost nedovoljno poznata domaćoj javnosti, danas figuriraju kao gromobrani između radničkog gneva zbog užasne materijalne bede u kojoj se nalaze, i političke elite i njihovih finansijera.

Upravo zbog toga se i desilo da ovih dana Granski sindikat metalaca „Nezavisnost“ traži održavanje vanrednog kongresa Ujedinjenih granskih sindikata (UGS) „Nezavisnost“, nezadovoljni ponašanjem predsednika te organizacije Bransilava Čanka.

Metalci tvrde da su „poodavno narušeni svi principi slobodnog i demokratskog sindikalizma“, što je jasno ne samo njima, nego svakome ko je danas nezaštićen od strane tih istih sindikata i prepušten tajkunskom teroru i platama između petnaest i dvadeset hiljada dinara i svakodnevnom robijanju u satnici koja daleko nadilazi zakonom propisanu, onu za koju su se radnici izborili još u devetnaestom veku.

Skupog sindikalnog vođu Branislava Čanka metalci optužuju da je „bahatim, neodgovornim, antisindikalnim i diktatorskim ponašanjem“ doveo taj sindikat pred samo uništenje, te da je demagoškim stavovima i izvrtanjem činjenica manipulisao članstvom i organima UGS „Nezavisnost“ te na taj način na najgrublji način prekršio i statut te organizacije. Nisu se metalci zaustavili na pukoj osudi Čankovog ponašanja, nego su ga dodatno optužili da harangira celokupno članstvo i rukovodstvo Granskih sindikata „Nezavisnost“.

Na drugoj strani, Branislav Čanak, bivši novinar, vremešni penzioner, a kasnije sindikalni vođa, zapretio je metalcima da će im zabraniti sindikalno glasilo „Metalpres“, čime je pokazao svoje autokratsko lice, ali i pokazao koliko ga sloboda sindikalnih medija zabrinjava, kad je njegov lik i njegovo delo u pitanju.

Savez samostalnih sindikata Srbije, takođe, drsko troši novac na raznorazne seminare, a u praksi radi ono kako se vrhovi političkih oligarhija dogovore u sardnji sa svojim finansijerima.