ARHIVA VESTI
     
 
Nacionalna konferencija “Prevencija i redukovanje diskriminacije žena u procesu privatizacije“

DA LI ĆE ŽENE BITI KOLATERALNA ŠTETA NAJNOVIJE SVETSKE FINANSIJSKE KRIZE ?




Beograd, 20.11.2008.
Na ovo i mnoga druga pitanja vezana za položaj žena u procesu privatizacije pokušali su da daju odgovor učesnici Nacionalne konferencije “Prevencija i redukovanje diskriminacije žena u procesu privatizacije“. Konferencija je održana 18. novembra 2008. godine u Lola Korporaciji u organizaciji UGS “Nezavisnost“ i uz prisustvo tridesetak učesnika, uglavnom žena.

Projekat o prevenciji i redukovanju diskriminacije nad ženama u procesu privatizacije je započet sa ciljem izrade, promocije i podele Vodiča za žene u procesu privatizacije. U prvoj fazi je obavljeno empirijsko istraživanje u sto uglavnom javnih preduzeća sa preko hiljadu anketiranih žena i muškaraca u Srbiji o položaju žena pred proces privatizacije, a na konferenciji je dr Zoran Ristić, direktor Centra za obrazovanje, istraživanje i privatizaciju UGS“Nezavisnost“ prikazao rezultate i analizu istraživanja.

Prisutne učesnike nisu iznenadili rezultati koji ukazuju na visok stepen ugroženosti žena sa tendencijom pogoršanja njihovog položaja u predstojećoj privatizaciji preostalih društvenih preduzeća i velikog broja javnih preduzeća. Iskazali su bojazan za ozbiljnim povećanjem broja otpuštenih žena po osnovu socijalnog programa ili tehološkog viška. Time bi se ugrozio ukupni položaj žena u društvu i povećalo žensko siromaštvo.

Država, poslodavci i sindikati ne smeju dozvoliti da nova otpuštanja žena budu opravdana posledicom tranzicije i svetskom finansijskom krizom i budu tretirane kao kolateralna šteta.

Na ovaj problem je opomenula prisutne potpredsednica Granskog sindikata metalaca Srbije "Nezavisnost", Gordana Aleksić, koja je pozvala sve aktere socijalnog dijaloga, predstavnike Ministarstva za rad, Unije poslodavaca Srbije, predstavnike UGS “Nezavisnost“ da preuzmu odgovornost i kroz socijalni dijaslog, kolektivno pregovaranje u svojoj oblasti delovanja iznadju rešenja, pripreme zakone i strategije u cilju zaštite žena od diskriminacije. Što pre se mora doneti Zakon o ravnopravnosti polova, Zakon o antidiskriminaciji, Zakon o mobingu, itd., koji će kroz već postojeće mehanizme za rodnu ravnopravnost zaštititi žene u predstojećem procesu privatizacije.
Diskusiji je doprinela i Čedanka Andrić, sekretarka republičkog socijal-ekonomskog saveta, predstavnica Uprave za rodnu ravnopravnost Ministarstva za rad i mnogi drugi, a organizatori skupa će pripremiti preporuke koje bi trebale da doprinesu sprečavanju dalje diskriminacije žena u procesu privatizacije.

Ceo projekat o prevenciji i redukovanju diskriminacije žena u procesu privatizacije kao i izrada vrlo kvalitetnog Vodiča za žene u procesu privatizacije je podržan od strane UNIFEM-a i koordinatorke Milice Minić, a zajedno sa Nacionalnom konferencijom realizovala Sekcija žena UGS“Nezavisnost“ uz koordinaciju predsednice Sekcije žena, Dobrile Iličić.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"