ARHIVA VESTI
     
 
Jagodina domaćin sednice Predsedništva GSM „Nezavisnost“. Podnet Izveštaj o radu i Industrijskom sindikatu Srbije.

OPŠTI KOLEKTIVNI UGOVOR KOJI TO NIJE




Jagodina, 17.11.2008.
Preuzete obaveze na VI Kongresu GSM „Nezavisnost“ i odluke Glavnog odbora se uspešno sprovode. Akcije „Nesiguran posao nas sve pogađa“ i „Za Opšti kolektivni ugovor“ su potvrdile rešenost metalaca da utiču, kako na globalne, tako i na nacionalne probleme, koji utiču na život radnika i građana Srbije. Rukovodstvo GSM „Nezavisnost“ je uspešno prošla i obuku na temu „Industrijska politika u Evropskoj uniji – Ekonomska politika na nivou kompanija“, koji su održali i finansirali kolege iz belgijskog sindikata metalaca CCMB. Industrijski sindikat Srbije je realnost i očekuje se da će on u znatnoj meri dati odgovore na krizu u sindikalnom pokretu Srbije i omogućiti da industrijski sindikati efikasnije i snažnije nastupaju prema institucijama sistema. Očekuju se nove članice iz porodice "Nezavisnosti" i van nje.

Presedništvo je zaključilo da je „kontraverzni“ Opšti kolektivni ugovor doveden do besmisla, zahvaljujući nedogovornosti predsednika reprezentativnih sindikalnih konfederacija. Prava iz njega su narušena, a od „opšteg“ je ostalo tako malo, da to ne može biti osnov prava radnika Srbije. Primena Opšteg kolektivnog ugovora je pod velikim znakom pitanjem, čak i u 2009. godini i verovatno da će nas sačekati još neki veći problem, kao što je „Socijalni pakt“ koji članovi Socijalno ekonomskog saveta najavljuju, a da o njegovoj sadržini sem uskog kruga povlašćenih ljudi, sindikati nemaju nikakvu informaciju. Posebno je problematična činjenica da pojedini potpisnici OKU, UGS „Nezavisnost“ i Unija poslodavaca Srbije, prilikom Aneksiranja OKU zasigurno nisu imali reprezentativnost.

Najveći promašaj sindikata sadržan u Anesku 1 OKU odnosi se na utvrđivanje i ugovaranje zarade. Naime Aneksom 1 OKU, član 1. iz Opšteg kolektivnog ugovora potpisanog 29.04.2008.g. Sl. RS Br 50/08 iz poglavlja 6 Zarade i naknade zarada i druga primanja, a iz članova 16,17,18,19 i 23 izbačena je reč "cena rada" i zamenjena je terminom "osnovna zarada", tako da član 19 sada negira sve prethodne članove i uzima mogućnost sindikatima da pregovaraju i ugovaraju osnovnu zaradu kroz kolektivni ugovor. Članom 19. bilo je predviđeno da se osnovna zarada, ugovara na osnovu cene rada i koeficijenta radnog mesta, a shodno članu 107. Zakona o radu, ovaj element više ne postoji. Ova greška može se tumačiti kao omaška, a mi smatramo da je to neznanje, a neznanje nije opravdanje.

Stiže i informacija da poslodavci koji isplaćuju minimalne zarade zaposlenima, kao i oni koji nemaju zadovoljavajuće poslovanje, ne moraju da poštuju OKU i ako je to u suprotnosti sa sadržajem predviđenim OKU.

Predsedništvo GSM „Nezavisnost“ je zauzelo stav da svako otpuštanje radnika koji u osnovi ima zloupotrebu globalne finansijske krize mora biti adekvatno sankcionisano, a da se zakonski okvir predviđen za slučajeve otpuštanja dosledno primenjuje. Povratak na posao naših otpuštenih kolega u livnici "Le Belire" u Kikindi ukazuje da sindikat može u visokoj meri da zaštiti zaposlene u pokušaju poslodavaca da ih nezakonito otpuste sa posla.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"