ARHIVA VESTI
     
 
Prošireno dejstvo Opšteg kolektivnog ugovora liči na narodnu izreku „Ne lipši magarče do zelene trave“. Sindikalna konvencija od 29.04.2008. godine, kao "Dan obmane"

IPAK JE BILO LAGANJA




Beograd, 3.11.2008.
Nastavljajući tradiciju prisutnu u srpskoj istoriji, da se veliki porazi predstavljaju kao najveće pobede, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ljubisav Orbović i UGS „Nezavisnost“ Banislav Čanak (suvlasnik lista „Danas“), veličaju gubitak radničkih prava garantovana OKU - kao "radničku pobedu" !? Kada imate potpisan i važeći OKU i obećanje Predsednika države Srbije, Borisa Tadića, te Ministra rada Rasima Ljajića, da će OKU dobiti opštu nadležnost „samo“ da se formira „socijalno odgovorna Vlada“, onda to treba samo tehnički protokolisati. Umesto toga radnici i sindikalci već više od pet meseci nisu ostvarili niti jedno pravo iz OKU. Tog 29. aprila 2008.godine, na čuvenoj sindikalnoj Konvenciji „Demokratija to je dijalog“, nije bilo reči o kalkulacijama, koliko OKU i njegova primena koštaju, ko će to da plati, niti je bilo govora o svetskoj finansijskoj krizi. Tada je trebalo "navući radnike" da glasaju za političku opciju koja je doprinela da se OKU potpiše posle 2,5 godina zakašnjenja.

To se obećalo radnicima, neki drugi su obećali penzionerima penzije u visini 70% prosečne zarade zaoposlenih. Tada su nas obmanjivali pojedini političari, a sada naši sindikalni prvaci.

Umesto 30 % od prosečne zarade, naknada za topli obrok će se isplaćivati u visini od 20 %. A umesto 100 % prosečne zarade za regres, sada nam nude 75 %. To praktično znači da raniji proračun, koji je napravila Komisija Socijalno-ekonomskog saveta, da će zarade biti povećane za 11.000 dinara, spada na 7.000 dinara, što je znatno umanjenje. Umesto da članovi UPS-a sve preuzete obaveze iz OKU isplaćuju od maja 2008. godine, čujemo da će se OKU sa smanjenim pravima možda primenjivati od 2009. godine.

Ko je ovlastio Orbovića i Čanka da to podrže?

Nesrećni Orbović objašnjava motive "prodaje" radničkih prava, a do juče je govorio da je Čanak "kolovođa" u čitavoj priči. U odstupanju od prava iz OKU, Orbović i Čanak su se potpuno izjednačili.

Kako je moguće da ove promene OKU, Ljubisavu Orboviću i SSSS nisu bile prihvatljive pre tri godine, kada je to predlagao Rato Ninković, tadašnji predsednik UPS-a? Zašto ta prava nismo koristili tri godine unazad? Hoće li SSSS to nadoknaditi radnicima Srbije?

GSM „Nezavisnost“ neće odustati da se OKU zaštiti od neodgovornih sindiklanih vođa, koji sede po Upravnim i Nadzornim odborima tripartitnih tela, zarađuju enormne sume novca i ako je reprezentativnost utvrđena pre više od tri godine istekla.

Sa takvim primanjima, njima zaista ne treba OKU.

Predstavnici Vlade su dobli OKU koji verovatno neće ni biti primenjen u 2009.godini, jer će se pozvati na nereprezentativnost potpisnika OKU, mislim na UPS i UGS „Nezavisnost“. GSM „Nezavisnost“ neće priložiti ni jednu pristupnicu metalaca kada se bude utvrđivala reprezentativnost UGS „Nezavisnost“, ako do nje uopšte dođe.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"