Komisija za kontrolu Nadzornog odbora UGS „Nezavisnost“ potvrdila desetine zakonskih prekršaja prouzrokovane bahatošću Branislava Čanka. Predsednica Nadzornog odbora UGS „Nezavisnost“ podnela ostavku.

NEPRAVILNOSTI U POSLOVANJU

Beograd,24.10.2008.
Zahtev Nadzornog odbora UGS „Nezavisnost“ da mu se omogući uvid u zarade zaposlenih u UGS „Nezavisnost“, pa samim tim i visinu zarade B.Č. kao i da se Nadzornom odboru dostave podaci o nadoknadama predstavnika UGS „Nezavisnost“ u tripartitnim telima ostvarenim na osnovu utvrđene reprezentativnosti UGS „Nezavisnost“ na republičkom nivou sprečen je zabranom B.Č. Službama UGS „Nezavisnost“, koje te podatke imaju, naređeno je od strane Branislava Čanka, da tražene podatke ne dostave Nadzornom odboru UGS „Nezavisnost“. Nadzorni odbor UGS „Nezavisnost“ nije dobio podršku Glavnog odbora UGS „Nezavisnost“ (osim metalaca) i Nadzorni odbor formira „Komisiju za kontrolu isplata zarada u 2007.g.“
Komisija je u više navrata, shodno Statutu i ovlašćenjima, vršila nadzor u periodu od maja do jula 2008.g. Rezultat tih nadzora Komisije je:

• Komisija je pristala da se sve informacije koje budu dobili vode kao službena, sindikalna i poslovna tajna. (Ne postoji nijedna odluka Glavnog odbora UGS „Nezavisnost“ da je to zaista tako).
• Platni listići zaposlenih nisu sačinjeni pravilno sa aspekta člana 122. Zakona o radu. Sankcija za nepoštovanje Zakona je za pravno lice od 600 000 do milion dinara a za odgovorno lice 300 – 500 hiljada dinara.
• Kolektivni ugovor kod poslodavca ( UGS „Nezavisnost“) nije usaglašen sa Zakonom o radu i OKU, i ako je Branislav Čanak potpisnik OKU.
• B.Č. nema Ugovor o radu u UGS „Nezavisnost“ i ako je radno angažovan. Plata B.Č. se obračunava saglasno Statutu UGS „Nezavisnost“. Gornji limit koeficijenta isplata zarada u UGS „Nezavisnost“ ne postoji. Ugovore o radu nemaju ni Nebojša Savić, podpredsednik UGS „Nezavisnost“ kao i Slavoljub Luković sekretar UGS „Nezavisnost“. Komisija predlaže da se kroz Statut limitiraju zarade funkcionera UGS „Nezavisnost“ . Takođe Komisija predlaže da se funkcija predsednika UGS „Nezavisnost“ ograniči na dva mandata.
• Utvrđeno je da je obračun zarada u proseku nepotpun jer ne sadrži bitne podatke: stopu PIO, stopu poreza, nema podataka o uplati članarine granskih sindikata, nema podataka na koji način se uplaćuju neto zarade.
• Zaposleni u UGS „Nezavisnost“ imaju sindikat koji UGS „Nezavisnost“ plaća 21% a ostalo zadržava za sebe što je suprotno Statutu. Komisija predlaže da se svaki zaposleni izjasni kom granskom sindikatu će plaćati članarinu.
• Zaposlenima je isplaćeno za topli obrok u proseku 2 000 dinara na taj način su potkradani jer je to znatno manje od 20% od prosečne zarade u privredi.
• Komisija predlaže da regres za godišnji odmor iznosi 40 680 dinara.
• Pojedini zaposleni su dobijali isplatu u novcu i ako to nije predviđeno opštim aktom.
• Knjiga službenih putovanja u inostranstvo je nepotpuna i mora se dopuniti sa: kad je put završen, da li je izvršeno prihvatljivo putovanje sa izveštajem, izjašnjenje u vezi akontacije.
• Komisija je zahtevala da joj se dostave odluke Glavnog odbora UGS „Nezavisnost“ u vezi zastupljenosti članova UGS „Nezavisnost“ u Upravnim odborima i drugim tripartitnim telima i da li postoji odluka da se sredstva od naknada za rad u tim telima izdvaja na račun UGS „Nezavisnost“. Postavljena su i pitanja: Da li su svi članovi organa koji donose ove odluke (Predsedništvo i Glavni odbor UGS „Nezavisnost“) članovi nekog Upravnog odbora ili drugog tripartitnog tela? Postoji li spisak članova Upravnih odbora, predstavnika UGS „Nezavisnost“u Upravnim odborima i drugim tripartitnim telima? Telefonskim putem Slavoljub Luković sekretar UGS „Nezavisnost“ je zatražio od Komisije da se obrati predsedniku UGS „Nezavisnost“
• Komisija je zaključila: prekida se postupak nadzora nad zaradama i drugim primanjima zaposlenih i drugih lica u centarli UGS „Nezavisnost“ zbog onemogućenog uvida u navedenu dokumentaciju. Komisija celokupni materijal, Izveštaj i zapisnik predaje u dalju nadležnost Nadzornog odbora UGS „Nezavisnost“ kao organu Kongresa. U Obrazloženju Komisija konstatuje da se nije mogao izvršiti uvid u autentična dokumenta koja se tiču predmetne kontrole.
• U Izveštaju Komisija izjavu Dragice Mišljenović, „stručnjaka“ za zakonodavno pravna pitanja UGS „Nezavisnost“ „da su zarade zaposlenih poslovna tajna“. Isti problem je bio i u delu nadzora zarada i drugih primanja zaposlenih u UGS „Nezavisnost“ .
• Komisija nije iskontrolisala: naknadu troškova, smeštaj i ishranu, otpremnine isplaćene u zakonom propisanim slučajevima, jednokratne i višekratne novčane naknade i pomoći, socijalni program i solidarne pomoći.
• Ostale su neraspravljene i 88 različitih lista isplata, uvid u ovo je nemoguć.
• Knjiga – žiro račun (kartica) koja je u knjigovodstvenom smislu najbitnija, nije sagledana. Nije sagledan registrartor finansijsko materijalnih odluka UGS „Nezavisnost“ (Predsedništva i Glanog odbora UGS „Nezavisnost“ ) kao i jedan od osnovnih poslovnih knjiga. Komisija je revoltirana jer je u nadzoru osujećivana.

Zbog vređanja, omalovažavanja, nepoštovanja rada Nadzornog odbora UGS „Nezavisnost“, predsednica Nadzornog odbora, Zorica Kovačević je podnela ostavku. Sve ukazuje da postoje mutne finansijske radnje koje je Nadzorni odbor konstatovao i stekli su se uslovi da se angažuje Finansijska policija i Inspekcija rada. Predsednici granskih sindikata pristali da budu uvučeni u moguće zloupotrebe.