ARHIVA VESTI
     
 
Gorke suze“ Unije poslodavaca Srbije (UPS) nad Opštim kolektivnim ugovorom (OKU). Ko je koga izradio 29.04.2008.g. na Konvenciji „Demokratija to je dijalog“.

NEMA BEŽANJA OD OPŠTEG KOLEKTIVNOG UGOVORA




Beograd, 20.10.2008.
Rukovanja, osmesi i čestitanja koja su građani Srbije videli na TV ekranima između predsednika Srbije Borisa Tadića, sindikalnih čelnika Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisava Orbovića, UGS „Nezavisnost“ Branisilava Čanka i predsendika UPS-a Steve Avramovića su samo prošlost. Tadašnji partneri su se okrenuli jedni protiv drugih, počela je proizivka, pljuvanje i sumnjičenje. Prvi na taj klizav teren su istrčali predstavnici UPS-a najavljujući da će ukoliko ne dođe do proglašenja proširenog dejstva OKU, UPS jednostarno raskinuti poptisani i važeći OKU. Čelnici UPS-a pre svega predsednik Steva Avramović, koji je ekspresno i pod čudnim okolnostima, uz direktno uplitanje države postao predsednik UPS-a mora pojasniti obećanja koje je dobio od predsednika Srbije Borisa Tadića, ministra rada i socijalne politike Rasima Ljajića vezanih za OKU i njegovo prošireno dejstvo. Zahtev Granskog sindikata metalaca „Nezavisnost“ prema UPS-u da nam se kao reprezentativnom sindikatu dostavi spisak članica UPS-a iz metalske industrije koje su članice UPS-a, nije ispunjen. Prilikom potpisivanja OKU sindikati i UPS nisu razmenili spiskove svojih članica tako da se on sada zvanično nigde ne primenjuje.
Već pet meseci desetine hiljada radnika Srbije se potkradaju nepoštovanjem i nesporovođenjem odredbi OKU. Svi potpisnici OKU su počeli da izlaze sa različitim kalkulacijama, projekcijama i naknadnom pameću koja nikome nije potrebna. Šta je bilo sa tom pameti pre 29.04.2008.g. kada je OKU potpisan. Zašto sindikati ćute? Kako je moguće da su predstavnici UGS „Nezavisnsoti“ puni razumevanja za državne probleme, budžetske projekcije i rebalanse a nisu stali u odbranu radničkog standarda i zančajnog povećanja zarada koja proističu iz OKU? Savez samostalnih sindikata Srbije takođe sramežljivo izražava nezadovoljstvo dok se njihovo članstvo samoorganizuje za proteste. Predsedništvo UGS „Nezavisnsot“ koji čine predsednici svih granskih sindikata uvažili su stav Branislava Čanka da je OKU neprimenjiv, skup, da država nema para....
Granski sindikat metalaca „Nezavisnost“ ne učestvuje u ovoj antisindiklanoj igri i licemerju. Glavni odbor GSM „Nezavisnost“ će otpočeti sindikalnu akciju „ZA Opšti kolektivni ugovor“ koju će sprovoditi u gradovima i fabrikama širom Srbije. Od građana i radnika tražićimo podršku i potpisivanje peticije za opstanak OKU, njegovu primenu i poštovanje.
Niko nema pravo da OKU koji je potpisan i važeći negira, naročito ne oni koji su ga potpisali, Savez samostalnih sindikata Srbije, UGS „Nezavisnost“, Unija poslodavac Srbije i Boris Tadić predsednik Srbije kao garant njegove primene i proglašenja njegove opšte nadležnosti. Od UPS-a zahtevamo da odlučno stane iza svog potpisa i javno prozove sve one koji su, što javno a više tajno, davali obećanja oko OKU a sada izbegavaju da se on poštuje i primeni. Podsećamo da su politički analitičari na prethodnim izborima dali veliki politički značaj potpisiavnju OKU i predsednik Tadić i Demokratska stranka su na osnovu toga, po mišljenju političkih analitičara, dobili dodatnih 350 000 glasova koji su omogućili da konstituišu Vladu koja sama sebe promoviše kao „socijalno odgovornu“.
Gde je socijalno odgovorna država kada je u pitanju poštovanje potpisanog i važećeg OKU.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"