ARHIVA VESTI
     
 
PISMO RUKOVODSTVU DMB-A

DOBRONAMERNO UPOZORENJE





Beograd, 27.10.2006.
-"Socijalni program finansiran od strane Republike Srbije koji treba da se primeni u rešavanju viška zapsolenih u DMB Automotora u osnovi mora imati pridržavanje zakonskih normi i pravila koja se primenjuju u «Programu rešavanja viška zaposlenih», kaze se u pismu Dragana Matica, predsednika GSM "Nezavisnost Bogomiru Vuceticu, direktoru DMB - Fabrika automotora i Dejanu Cvetkovicu, direktoru, DMB - Auto kuca.
U pismu Bogomiru Vuceticu, direktoru DMB - Fabrika automotora i Dejanu Cvetkovicu, direktoru, DMB - Auto kuca, izmedju ostalog se kaze:
-"Postovani, socijalni program finansiran od strane Republike Srbije koji treba da se primeni u rešavanju viška zapsolenih u DMB Automotora u osnovi mora imati pridržavanje zakonskih normi i pravila koja se primenjuju u «Programu rešavanja viška zaposlenih» u krajnjem ishodu dostavljaju se Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike tj. Radnoj grupi za razmatranje i ocenu dokumentacije socijalnih programa. Radna grupa je dužna da pregleda podnetu dokumentaciju, oceni zakonski osnov i odobri finansijska sredstva za socijalni program.
U radnoj grupi, koja je sastavljena na tripartitnom nivou pored predstavnika države, poslodavaca sede i predstavnici reprezentativnih sindikata na nivou Republike Srbije, a samim tim i predstavnik UGS «Nezavisnost». Odluke se u većini slučajeva donose konsenzusom. Namera mi je da radnoj grupi predočimo način kako ste primenjivali kriterijum za određivanje viška i kako ste uspeli da na taj spisak stavite koleginicu Milicu Trifunović, podpredsednicu Sekcije žena GSM «Nezavisnost» zaduženu za region Beograda iz Sindikata Nezavisnost Automotora, ne uvažavajući zakonska rešenja o zaštiti predstavnika sindikata za i posle mandata koji su imali u sindikatu.
Zakon o radu u Članu 188. kaže: Poslodavac ne može da otkaže ugovor o radu, niti na drugi način da stavi u nepovoljan položaj predstavnika zaposlenih za vreme obavljanja funkcije i godinu dana po prestanku funkcije, ako predstavnik zaposlenih postupa u skladu sa zakonom, opštim aktom i ugovorm o radu, i to:
1.)članu saveta zaposlenih i predstavniku zaposlenih u upravnom i nadzornom odboru poslodavca;
2.)predsedniku sindikata kod poslodavca;
3.)imenovanom ili izabranom sindikalnom predstavniku.
Ako predstavnik zaposlenih iz stava 1. ovog člana ne postupa u skladu sa zakonom, opštima aktom i ugovorom o radu, poslodavac može da mu otkaže ugovor o radu.
Broj sindikalnih predstavnika koji uživaju zaštitu u smislu stava 1. tačka 3.) ovog člana utvrđuje se kolektivnim ugovorom, odnosno sporazumom sindikata sa poslodavcem, zavisno od broja članova sindikata kod poslodavca.
Poslodavac može uz saglasnost ministarstva da otkaže ugovor o radu predstavnika zapsolenih iz stava 1. ovog člana, ako odbioje ponuđeni posao u smislu člana 171. stav 1. tačka 4.) ovog zakona.
Preispitajte donošenje odluke i postupite po odredbama Zakona o radu. Ne uvažavajući ovaj zahtev dovodite u pitanje verifikaciju programa i nedobijanje finansijskih sredstava. Rešavanje viška zaposlenih je osnov za podizanje zainteresovanosti potencijalnih kupaca Automotora DMB. Verujući da shvatate dobronamernost ovog pisma ja Vas kao kolegu pozdravljam i želim uspeh. S poštovanjem", Dragan Matic, predsednik GSM "Nezavisnost"

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"