ARHIVA VESTI
     
 
SINDIKALNO-KRIMINALISTICKI ZAPIS: GUBITAK POSLA BEZ PRIMENE I POSTOVANJA KRITERIJUMA U "IMT" NOVI BEOGRAD

HAJDUČKA VREMENA




Novi Beograd, 26.10.2006.
Zalaganje sindikata IMT "Nezavisnost", da nijedan zaposoleni ne sme izgubiti posao, a da nije ispoštovana zakonska procedura i primena kriterijuma za ocenjivanje zaposlenih, imala je za posledicu pismeno obraćanje zaposlenima IMT-a i poslovodnom rukovodstvu fabrike.
U obraćanju sindikata IMT "Nezavisnost" između ostalog stoji:
-"Završna faza određivanja viška zaposlenih u IMT-u je urađena, a da predhodni dogovori, kao i iskustva ranijih socijalnih programa koji su primenjeni, kako u IMT-u tako i u drugim preduzećima u Srbiji, gde se određivao socijalni program finansiran od strane države - nije ispoštovan ni primenjen!
Dobrovoljno izjašnjavanje je obuhvatilo 117 zaposlenih, kao i približno 120 radnika, koji su se izjasnili o mogućnosti, da dve godine do sticanja prava na penziju, provedu u Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Do konačnog broja od 320 radnika, koji su određeni za socijalni program, 80-ak zaposlenih se našlo na spisku, a da to ne znaju, uz nemogućnost da se blagovremeno žale komisiji koja je određena za takve situacije.
Dogovoreni kriterijumi za određivanje viška zaposlenih nisu ni mogli biti ispoštovani, a to verovatno rukovodstvu IMT-a nije bilo u interesu. Ovakav način je idealna prilika da se "nepodobni", po raznim ličnim kriterijumima, odstrane iz preduzeća, a da za to postoji "NEKI ZAKON" ili moralni osnov?
Sindikat IMT „Nezavisnost“, ne prihvata ovako jednostranu primenu rešenja i preporučuje svim zaposlenima, koji se nađu među ovih 80-ak zaposlenih predviđenih za socijalni program, da se obrate svojim neposrednim rukovodiocima, koji su njihova imena stavili na spisak viška. Takođe, dajemo mogućnost da se, bez obzira na sindikalno članstvo, svaki zaposleni obrati kancelariji sindikata IMT „Nezavisnost“ za pomoć.
Granski sindikat metalaca „Nezavisnost“ će preko predstavnika UGS „Nezavisnost“ u radnoj grupi za razmatranje i ocenu dokumentacije socijalnih programa pri Ministarstvu rada, zapošljavanje i socijalne politike, zaloziti da se u potpunosti ispoštuje procedura predviđena odlukom Vlade o programu za utvrđivanje viška zaposlenih u procesu racionalizacije, restrukturiranja i pripreme za privatizaciju. Posebno je problematično, što ostala dva sindikata, iako su potpisnici kriterijuma nisu podigli svoj glas u trenutku kada se ti kriterijumi ne primenjuju, što znači da se imena čelnika tih sindikata, ASNS i SSS sindikata IMT-a, neće naći među imenima 80 kolega i koleginica koji su proglašeni za višak zaposlenih. Glavni razlog ovako "KAUBOJSKOG" delovanja rukovodstva IMT-a, te ASNS i SSS je odbijanje izrade nove sistematizacije radnih mesta, za zaposlene koji ostaju u preduzeću. Sindikat IMT „Nezavisnost“ zahteva da se pojavi spisak, da se vidi struktura imena onih koji u preduzeću ostaju, onih koji će omogućiti da preduzeće posluje i ostvaruje profit...", kaze se u saopstenju Odbor sindikata IMT „Nezavisnost“ Novi Beograd.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"