ARHIVA VESTI
     
 
Svetska federacija metalaca IMF održala Podregionalni sastanak za jugoistočnu Evropu u Skoplju 2. i 3. septembra 2008.godine

PODNEŠENI IZVEŠTAJI – PRIPREME KONGRESA IMF




Skoplje, 5.09.2008.
Podregionalni sastanak za jugoistočnu Evropu IMF okupio je značajan broj predstavnika metalskih sindikata, članica IMF-a,a centarlna tema su bili izveštaji o sastancima Izvršnog komiteta IMF, koji su održani u novembru 2007. i maju 2008.godine i kampanji protiv nesigurnog rada. Izveštaj i zaključke sa ovih sastanaka podnela je koleginica Mare Ančeva, članica Izvršnog komiteta IMF iz Makedonije. O napredovanju projekta o zaštiti zdravlja i bezbednosti na poslu i postignutim rezultatima, okupljene sindikalce je izvestila Anne Marie Mureau iz IMF. Značajan deo vremena i pažnje učesnici su posvetili temi kampanje protiv nesigurnog posla, koju IMF sprovodi fokusirajući se na Globalni dan akcije 7.10.2008., a članice su podnele izveštaj o aktivnostima koje planiraju da sprovedu održavajući ovu akciju u svojim državama. Prisutnost nesigurnog posla i rada na crno je sve prisutnija i samo organizovanim i dugoročnim aktivnostima ova pojava se može svesti na "prihvatljivu" meru. Razgovarajući o pripremama za Kongres IMF, koji se održava u Švedskoj od 24. do 27. maja 2009.godine u Geteborgu, prisutni su obavešteni o sastavu Komiteta za pravila i propise i Komiteta za akcioni program.

Pomoćnik generalnog sekretara IMF Fernando Lopez je imao prezentaciju na temu „Jačanje sindikata i kolektivno pregovaranje“, istakavši da je kolektivno pregovaranje i jačanje sindikata stalna aktivnost sindikata i da nacionalni sindikati imaju svoju istoriju nastanka i rada po pitanju kolektivnog pregovaranja. Ova oblast je naročito složena na prostoru jugoistočne Evrope, jer su oblasti uslova rada, zarada, radnog vremena često različiti, kao i prava po pitanju socijalne zaštite. Svako društvo koje za osnov ima socijalnu sigurnost i pravdu, mora predano raditi na podizanju nivoa prava radnika koja proističu iz kolektivnog ugovora, istakao je Fernando Lopez.

Prisutne koleginice, predstavnice aktiva žena u sindikatima, podnele su izveštaje o aktivnostima žena u svojim sindikatima i izvršile procenu postignutog napretka i problema na koje žene u svom radu, pa i u sindikatu nailaze.

Usaglašena je i aktivnost oko pravljenja opšte baze podataka, vezano za kolektivno pregovranje i radno zakonodavstvo. Učesnici su visoko ocenili sadržinu i rezultate ovog sastanka. Dobijeno je mnogo novih informacija, koje se mogu koristiti u svakodnevnom sindikalnom životu i radu.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"