ARHIVA VESTI
     
 
Svetska nedelja borbe protiv nesigurnog rada: 30.09 - 7.10.2008. godine

NESIGURAN POSAO NAS SVE POGAĐA




Beograd, 4.09.2008.
Međunarodna federacija metalaca već duži vremenski period posebnu pažnju posvećuje nesigurnom radu, radu na crno, radu na određeno vreme, radu bez ugovora, najamnom radu, kao i drugim fleksibilnim oblicima rada, koji zaposlenima ne pružaju i nikakvu sigurnost, koji ne poštuju Kolektivne ugovore, Ugovore o radu, minimalne zakonske norme u skladu sa preporukama MOR-a br.198.

Radnici na nesigurnim poslovima direktno su suočeni sa:

-neizvesnom budućnošču
-nikakvim socijalnim benefitima
-visokim rizicima za zdravlje i bezbednost na radu
-uskraćeno im je pravo na sindikalno organizovanje
-konstantnom pretnjom da momentalno mogu ostati bez posla itd...

Nesigurni poslovi loše utiču na sve radnike, oni dovode do jeftine radne snage, snižavanja cene rada, koriste se kao oblik pritiska na sindikate, produbljuje jaz između bogatih i siromašnih, utiče na nepovoljan položaj žena i mladih.

Ovaj problem nije pojedinačni i ne tiče se samo onih radnika koji rade pod ovim uslovima nego je problem svih nas. Lako se ugovor na "neodređeno vreme", pretvara u ugovor na "određeno vreme" ili ga uopšte nema. Zato sindikati moraju ozbiljno da pristupe ovom problemu i da dignu svoj glas i iskažu solidarnost sa svim onima koji rade pod ovakvim uslovima.

U cilju podizanja svesti svih društvenih slojeva i skretanja pažnje na ovaj, sve prisutniji problem, MFM i EMF kao i drugi globalni sindikati proglasili su globalnu nedelju protiv nesigurnor rada od 30.09. do 7.10.2008. godine.

Sindikati širom planete dići će svoj glas protiv ovog, sve akutnijeg problema. Granski sindikat metalaca „Nezavisnost“ na adekvatan način će uzeti učešće u ovoj globalnoj akciji i iskazati svoju solidarnost i neslaganje sa ovom vrstom diskriminacije.

Za ovu priliku MFM je uradio brošuru uz saradnju sa ostalim globalnim sindikatima, na srpskom jeziku, koju možete štampati sa sajta GSM "Nezavisnost" i sajta IMF-a.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"