Uniji poslodavaca Srbije „Maca pojela jezik“. Članstvo u Uniji tajna za predstavnike sindikata. Izbegavanje poštovanja i primene Opšteg kolektivnog ugovora

OPŠTI KOLEKTIVNI UGOVOR, KAO VELIKA PREVARA

Beograd, 29.08.2008.
Granski sindikat metalaca „Nezavisnost“ je početkom jula meseca uputio dopis Uniji poslodavaca Srbije, od koje zahteva da mu se dostavi spisak članica Unije poslodavaca Srbije koji su poslodavci u metalskoj industriji, kako bismo znali na koga da primenjujemo odredbe potpisanog Opšteg kolektivnog ugovora. U ovom trenutku niko, toliko hvaljen i kuđen, Opšti kolektivni ugovor nepoštuje i neprimenjuje, a preti opasnost da zaposleni, shodno svojim saznanjima o članicama Unije poslodavaca Srbije, pokrenu sudske sporove naročito u delu isplate regresa za godišnje odmore i toplog obroka. Na ovakav način Unija se ruga socijalnim partnerima i Predsedniku Republike Srbije Borisu Tadiću, koji je prisustvovao potpisivanju Opšteg kolektivnog ugovora i na određeni način bio garant da će Opšti kolektivni ugovor doživeti svoje prošireno dejstvo.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije, gospodin Stevan Avramović je održao "hvalospev" sadržini OKU, na činu potpisivanja i slikanja za javnost, data obećanja su zaboravljena, a radnici Srbije prevareni.

Granski sindikat metalaca „Nezavisnost“ će uputiti protesnu notu Predsedniku Republike Srbije Borisu Tadiću i upozoriti ga da vodi računa skim nastupa i kome daje podršku. Unija poslodavac Srbije je izigrala ugled i autoritet Predsednika Republike Srbije i postavlja se otvoreno pitanje, da li je predsednik Tadić obmanut, ili je i on sam učesnik "velike prevare", koja se zove Opšti kolektivni ugovor ?