ARHIVA VESTI
     
 
Dimitrije Birišić, predsednik Sindikata "Nezavisnost" Fabrike bakarnih cevi u Majdanpeku

PRAVILA IGRE UMESTO HAOSA




Majdanpek, 28.08.2008.
Nakon potpisivanja Opšteg kolektivnog ugovora, na velika zvona, 29.aprila, ostaje otvoreno pitanje šta se još čeka sa proširenim dejstvom koje je tada javno obećano. Primena OKU ostaje samo "slovo" na papiru i važi tek za 10 odsto članova Unije poslodavaca i gubi smisao, izaziva diskriminaciju između poslodavaca, ali i ukazuje na to koliko je naša država pravno i društveno uređena, smatra Dimitrije Birišić, predsednik Sindikata "Nezavisnost" Fabrike bakarnih cevi u Majdanpeku.


Trenutna situacija sa statusom OKU, kaže, navodi ga da počne da veruje onima koji smatraju da je potpisivanje ovog dokumenta bio samo marketinški trik pred izbore, kao i da mu nije jasno kako je tehnička vlada za nekoga imala pravno dejstvo, a za nekoga nije, Tek formirana Vlada Srbije sada ima priliku da pokaže da je čine ljudi od reči, ističe Birišić.

- Vreme je da se pokaže da je Srbija pravna država i da sva pravila, norme i zakoni važe za sve, a ne smao za pojedince. Proširivanje dejstva OKU prilika je za državu da realizuje socijalnu politiku i socijalnu pravdu i da brine o građanima, jer nema prioriteta nad onim što je interes zaposlenih i građana, naglašava Birišić, poručujući političarima, a prvenstveno Ivici Dačiću, čelniku SPS da je u prilici da dokaže da „istinski stoji iza programa koji je, zajedno sa svojom strankom, zagovarao na izborima – o socijalnoj državi.“

Birišićeva je ocena da i sindikati sada imaju istinsku šansu da izvuku pouku iz svega što se dogodilo i da učine pravu stvar za članstvo i sve zaposlene. On zato ističe da za davanje proširenog dejstva OKU Vladi nije potrebno sto dana, tim pre što je jasno da radnici u Srbiji više nemaju vremena i strpljenja za čekanje,kao i da im je svakim danom sve teže, sve više siromaše, obespravljeniji su, a poslodavci takav njihov položaj sve češće zloupotrebljavaju. Sindikati imaju puno pravo da zahtevaju prošireno dejstvo OKU i nije primereno da oni vode brigu koliko staje primena tog dokumenta. To mora da bude briga države i poslodavca. Vreme je da umesto vladavine haosa, krenemo u vreme u kome vladaju pravila igre koja svako mora da poštuje, smatra Dimitrije Birišić. (Sindikalni poverenik od 31.jula 2008. godine)

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"