ARHIVA VESTI
     
 
IMT i proizvođači poljomehanizacije zaslužuju pozicije i šansu kao i "Zastava" i autoindustrija Srbije. Neophodna podrška gradskih vlasti

POLJOMEHANIZACIJA, KAO ŠANSA METALSKE INDUSTRIJE




Beograd, 26.08.2008.
Zabrinutost reprezentativnih sindikata IMT-a rezultirala je sastankom u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja sa gospdinom Nebojšom Ćirićem, pomoćnikom ministra. Predstavnici sindikata su iskazali zabrinutost za proces privatizacije IMT-a i poziciju 1100 radnika uposlenih u IMT-u. Prvi tender za IMT je propao. jer je kompanija "Cepter" odustala od kupovine i shodno zakonu, procedura prodaje je ponuđena drugorangiranom, poljskoj firmi „Polmot“, ali nažalost i poljaci su se uskoro povukli, tako da sada kao mogući kupac 70% kapitala IMT-a se pojavljuje preduzeće MPC. Sindikalci se zalažu da se identično rešenje privatizacije "Zastave" primeni i na IMT, tačnije da država nađe strateškog partnera, a zaposlenima se pruži pravo, kao i radnicima Zastave. Takvu jednu mogućnost najavio je i podpredsednik Vlade Mlađan Dinkić, najavljujući da će zaposleni u preduzećima koja su u restrukturiranju, njih preko 30.000 moći da računaju na pogodnosti koje su date zaposlenima u "Zastavi".

Posebnu brigu sindikalci i predstavnici sindikata "Nezavisnost" IMT-a su iskazali u isplati zarada, koje su blizu minimalca i malim subvencijama koje IMT još uvek dobija. Te subvencije su višestruko manje nego što ih je dobijala i dobija "Zastava", a značajno je da 50% proizvodnej IMT-a ide u izvoz. Ono što se smatralo kao "hendikep" IMT-a i drugih beogradskih preduzeća, a to je atraktivnost lokacija na kojima se nalaze, treba preokrenuti kao prednost, jer nije problem izvršiti dislociranje proizvodnje, a postojeće lokacije iskoristiti za atraktivnu građevinsku izgradnju, već je prioritet da se program IMT-a i drugih preduzeća zadrži. Poljomehanizacija i njen opstanak su "ključ razvoja" poljoprivrede i povećanja njene konkuretnosti na evropskom i svetskom tržištu.

Granski sindikat metalaca „Nezavisnost“ će pokrenuti sveobuhvatne akcije, kako bi uključio gradske strukture Beograda u dobijanju podrške da se program za preduzeća metalskog kompleksa, koji je vezan za poljomehanizaciju, podrži i da dobijemo sličnu sitauciju u Beogradu, kao i u Kragujevcu. Nadamo se da će ovo naše nastojanje naići na razumevanje i da kao krajni rezulatat dobijemo strateške partnere za IMT, IMR i druga preduzeća metalskog kompleksa Beograda.

Dopis slične sadržine upućen je i gradonačelniku grada Beograda gospodinu Draganu Đilasu u kojem se očekuje njegovo uključenje i uključenje privredne strukture grada Beograda i dobijanje rešenja sličnih onih koji su ostvareni u gradu Kragujevcu.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"