SOCIJALNI PROGRAM, MOGUĆE REŠENJE ZA RADNIKE "ZASTAVA AUTOMOBILA". POGODNOSTI I ZA ZAPOSLENE U PREDUZEĆIMA U RESTRUKTURIRANJU

"FIAT" STIŽE

Kragujevac, 22.08.2008.
Prisutan problem „viška“ zaposlenih u "Zastava automobilima" rešava se u cilju poboljšavanja performansi preduzeća, kako bi FIAT startovao sa optimalnim brojem radnika potrebnim za projektovanu proizvodnju. Reprezentativni sindikati "Zastava automobila", u koje se ubraja i sindikat "Nezavisnost" Zastava automobila, potpisali su Aneks 1 Protokola, a kao osnov je poslužio "Memorandum o razumevanju", između Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja i Grupe FIAT. Najznačajnije tačke Aneksa 1 su u delu koji regulišu „Isplatu zarade zaposlenih, koji ostaju u Grupi Zastava vozila“ i kojim je predviđeno da zaposleni koji nakon potpisivanja Ugovora o zajedničkom ulaganju Republike Srbije i FIAT-a zadrže status radnika „Grupe Zastava vozila“ i zavisnim društvima, primaće zarade koje odgovaraju zaradama isplaćenim u prethodnom mesecu, u odnosu na mesec kada je Ugovor o zajedničkom ulaganju potpisan. Ovako predviđene zarade usklađivaće se šestomesečno, na bazi rasta cena na malo.

Predviđeno je da će se nakon sagledavanja konačnog broja zaposlenih koji prelaze u novoosnovano privredno društvo ili kod drugog poslodavca i ukupnog broja zaposlenih koji su prihvatili jednu od ponuđenih opcija Socijalnog programa na dobrovoljnoj osnovi, ukoliko u tom momentu preostane određeni broj zaposlenih čiji radno pravni status nije rešen, usaglasiti sa sindikatima Zastave. Oblast „Isplate posebne novčane naknade zaposlenima kojima nedostaje do 5 godina do ispunjenja prvog uslova za ostvarivanje prava na penziju“, omogućeno je pravo na isplatu posebne jednokratne novčane naknade u visini šestostruke prosečne mesečne zarade ostvarene u privredi Republike ili 3250 eura na današnji dan. Mesečni iznos novčane nadoknade za te, sada već bivše zaposlene, bi iznosio 325 eura, što je ekvivalentno 60% prosečne mesečne zarade ostvarene u privredi Republike s tim što pojedinac od tog iznosa treba samoinicijativno da uplati obaveze prema PIO i Zdravstvenom osiguranju.

Ovaj značajan iskorak u rešavanju viška zaposlenih koji se primenjuje u Grupi "Zastava vozila" biće primenjen i u drugim preduzećima obuhvaćena procesom restrukturiranja i po izjavi ministra Mlađana Dinkića, taj broj je približno 30 000, a po izvorima i podacima GSM „Nezavisnost“, ta brojka će biti blizu 50 000.

Očekivanja predsednika sindikata "Zastava automoobila" Zorana Mihajlovića i predsednika sindikata "Nezavisnost" Zastava autobila Nenada Matića, su da će princip dobrovoljnosti, kao i atraktivnost modela i visine isplate novčanih sredstava doprineti da se javi potreban broj radnika koji ispunjavaju kriterije predviđene Aneksom 1 protokola. Podsećamo da su identična i slična rešenja predlagana pre tri godina tadašnjoj Vladi i ministarstvima,,ali su odbijena kao neostvarljiva i nepraktična. Svim prijavljenim radnicima, Republika Srbija se obavezuje da će povezati radni staž do momenta osnivanja zajedničkog privrednog društva FIAT-a i Republike Srbije.

Posebna pogodnost će biti i mogućnost isplate profita zaposlenima u FIAT-u, iz dela vlasništva Republike Srbije, a što do sada nije bilo predviđeno.