TREĆA PO REDU "NEDELJA SOCIJALDEMOKRATIJE" ODRŽANA NA PALIĆU

"U ČEMU JE KLJUČ - JA SAM KLJUČ"

Palić, 14.08.2008.
Treća po redu "Nedelja Socijaldemokratije", održana je ove godine u periodu od 11.-18. jula u kampu na Palićkom jezeru, pod pokroviteljstvom fondacije Fridrih Ebert. Pod sloganom: „U čemu je ključ? Ja sam ključ!“, manifestacija je okupila 70 učesnika i učesnica iz zemalja bivše Jugoslavije, članove i članice omladine socijaldemokratskih partija i studentskih organizacija, sekcija mladih sindikata i aktivista nevladinog sektora.

Prepodnevne sesije bile su rezervisane za interaktivna predavanja prof. FPN-a, Vladimira Pavićevića, na temu Evropske Unije, Evropskih integracija, Političke ideologije socijalizma, Ideja socijaldemokratije i Američkih institucija. Tokom popodnevnih sesija, mladi su imali prilike da, kroz radionice, steknu veštine: pregovaranja, timskog rada i upravljanja kampanjama. Ova znanja imala su za cilj da promovišu neke od najvažnijih socijaldemokratskih vrednosti, poput solidarnosti, jednakosti, tolerancije, participativnosti.

Večernje sesije su bile predviđene za goste predavače. Ove godine tribine su održali: Gordana Čomić, potpredsednica Skupštine Srbije i Demokratske Stranke, Nenad Čanak, narodni poslanik i predsednik Lige Socijaldemokrata Vojvodine, i Žarko Korać, narodni poslanik i predsednik Socijal Demokratske Unije. Gospođa Čomić je govorila o ideologiji socijaldemokratije i stanju na političkoj sceni u Srbiji. Gospodin Čanak je dao analizu novoformirane vlade i svoje viđenje saradnje sa Socijalistima, a gospodin Korać je govorio o Evropskoj Uniji i daljem putu Srbije ka EU.

Učesnike i učesnice, kao domaćin, pozdravio je novoizabrani gradonačelnik Subotice, Saša Vučinić. Kao gost, predavanje o institucionalnom razvoju i aktuelnim predsedničkim izborima u Americi, održao je Tom Keli, direktor NDI u Srbiji.

U okviru Nedelje Socijaldemokratije, održana je i već ranije spominjana radionica "Serbian Kafe", u malo izmenjenom obliku. Pod nazivom – „Srpska Kafana“, učesnici i učesnice su imali prilike da sa moderatorima i modaratorkama razgovaraju na različite teme.

Članica Sekcije Mladih GSM "Nezavisnost" Danica Tomašević je u saradnji sa koleginicom Marijom Dimitrijević iz Sekcije Mladih SSSS-a, vodila razgovore na temu "Položaja mladih na tržištu rada". Iako je već ranije vođena slična radionica, koja je i bila osnov za rad „Mladi na tržištu rada“, objavljen u publikaciji fondacije Fridrih Ebert: „Od jednog putovanja, ka praktičnim političkim idejama“, bilo je zanimljivo čuti i presek stanja u zemljama bivše Jugoslavije.

Poslednjeg dana učesnicima i učesnicama su podeljeni sertifikati, a evaluacija je pokazala da je kamp ocenjen izuzetno uspešnim.