ARHIVA VESTI
     
 
Đuzepe Farina, predsednik FIM – CISL, Federacione Italiana Metalmeccanici razgovarao sa predstavnicima GSM „Nezavisnost“. Potvrđeno staro prijateljstvo.

FIAT – NOVO POLJE SARADNJE




Torino, 29.07.2008.
Jedan od prvih sindikata iz Evropske unije, koji je svesrdno potpomogao razvoj GSM „Nezavisnost“ je i FIM – CISL. Ta saradnja je potvrđena i prilikom sastanka predstavnika FIM – CISL, Đuzepe Farine i predsednika GSM „Nezavisnost“ Dragana Matića. Prisustnost italijanskih kompanija u Srbiji je sve učestalija, a posebno je značajno prisustvo FIAT-a u Kragujevcu – „Zastava automobili“. FIAT-ov dolazak u Srbiju možemo smatrati, kao prirodni proces, koji je započeo pedesetih godina XX veka dolaskom FIAT-a u Kragujevac. Investicija FIAT-a koja se procenjuje na milijardu evra, obećava razvoj ukupne autoindustrije Srbije,koja bi sa potencijalnim kooperantima obuhvatila desetine hiljada radnika Srbije. Može se reći da je FIAT mogući zamajac razvoja industrije Srbije.

Prisutnost FIAT-a u Srbiji je ohrabrilo i druge investitore da kreću put Srbije. Podrška FIM – CISL iz FIAT-a je od značaja za srpske sindikate, jer na direktan način mogu upoznati ovaj multinacionalni gigant koji zapošljava blizu 150 000 radnika širom zemljine kugle, od čega 30 000 radnika radi u delu FIAT-a koji proizvodi automobile. Standardi rada, bezbednost i zdravlje na radu, edukacija članova, su osnov saznanja za GSM „Nezavisnost“ i njegovo prilagođavanje jednom novom poslodavcu, kao što je FIAT.

Kao nastavak saradnje sa GSM „Nezavisnost“ i „FIM – CISL“ očekuje se poziv za učešće na velikom okupljanju sindikalnih predstavnika iz svih firmi i država gde FIAT ima pogone. Sastanak je planiran za 5. - 6. septembar u Torinu.

O „ZASTAVI“ iz Kragujevca, istorijskom razvoju, trenutnoj situaciji, kolegama iz Italije je govorio predsednik sindikata „Nezavisnost“ Zastava automobili, Nenad Matić, a sa strane kolega „FIM CISL“ su učestvovali Leonardo Burno, koordinator Grupe FIAT i Gianni Alioti iz međunarodnog odljenja FIM CISL.

Posle Rima, poseta je obuhvatila i odlazak u FIAT – Torino, obilazak najsavremenijih pogona sa puno automatizovanih linija i robota. Domaćin u FIAT-u Alberto Cipriani je sa svojim odborom sindikata razmenio informacije sa kolegama iz Srbije, Draganom Matićem predsedikom GSM „Nezavisnost“ i Nenadom Matićem predsednikom sindikata „Nezavisnost“ Zastava automobili. Fabrika FIAT u Torinu Miraflori zapošljava oko 25 000 radnika i to je najveća FIAT-ova fabrika u ovom trentuku.

Prvi čovek FIAT-a Flavio Marcione je hrabrim poslovnim potezima od FIAT-a stvorio svestkog „auto igrača“, okrenutom tržištu i globalnom širenju. U ovom trenutku FIAT daje akcenat svetskom tržištu, a sindikati su podržali takav nastup. Sa fabrikama u Brazilu, Argentini, Poljskoj, Turskoj i nadamo se Srbiji, kao i saradnji sa multinacionalnim kompanijama, BMW i TATA industrija, FORD, obezbeđuju izvesnu poslovnu budućnost FIAT-a. Mnogobrojni kooperanti u svetu koji prate FIAT, zapošljavaju po petoro radnika na broj radnika koji rade u FIAT-u. Iz tih razloga FIAT postaje „planetarno“ interesantan i izlazi iz okvira Italije i Evrope.

Dolazak FIAT-a u Srbiju je dugo i temeljno pripreman i sidnikat FIM - CISL to podržava, iako će se u Italiji zasigurno izgubiti određeni broj radnih mesta. FIAT u potpunosti primenjuje i poštuje evropske kodekse rada u svim preduzećima, bez obzira na zemlju u kojoj se firme nalaze.

Petog i šestog oktobra u Torinu na sastanku svih predastavnika sindikata iz okvira Grupe FIAT, predstaviće se plan rada u narednim godinama, a najverovatnije će ga izneti gospodin Marcione. Sindikat FIM – CISL će pozvati GSM „Nezavisnost“ da uzme učešće na ovom skupu. Sa kolegama iz FIAT-a je dogovorena konkretna saradnja u vidu seminara i prenošenja iskustva, koje FIM – CISL ima u FIAT-u.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"