ARHIVA VESTI
     
 
BRATSKI NARODI RUSIJE I SRBIJE, PREKO PREDSTAVNIKA GSM „NEZAVISNOST“ I SINDIKATA METALURGA I RUDARA „GMPR“, KOJI OKUPLJA 1.200.000 ČLANOVA - POTPISALI KOMINIKE O MEĐUSOBNOJ SARADNJI I PODRŠCI

IZ RUSIJE S LJUBAVLJU




Moskva, 19.07.2008.
Delegacija Granskog sindikata metalaca „Nezavisnost“ se prilikom petodnevne posete ruskom sindikatu metalurga i rudara „GMPR“ (Gorno-Metallurgičeskii profsokz Rossii), upoznala sa radom ovog sindikata i sindikalnim aktivistima sindikata „GMPR“. Potvrđeno je višedecenijsko prijateljstvo ruskog i srpskog naroda. Delegacija GSM „Nezavisnost“, koju je predvodio predsednik Dragan Matić, primio je predsednik „GMPR“ i deputat u ruskoj Dumi Mihail Vasilevič Tarasenko sa saradnicima. Tom prilikom delegacija GSM „Nezavisnost“ je obišla metalurški gigant u Novolipecku i učestvovala na centralnoj proslavi Dana metalurga u Moskvi. Rezultat posete je potpisan Kominike o saradnji sindikata „GMPR“ i GSM „Nezavisnost“, koji predviđa međusobnu podršku, razmenu iskustva uz puno uvažavanje principa demokratije radničke solidarnosti, zalaganje za mir i socijalni progres.

Metalci iz „Nezavisnosti“ bili su gosti na centralnoj proslavi pedestdrugog obeležavanja Dana metalurga i rudara Rusije u Moskvi, kome je prisustvovalo više stotina delegata iz čitave Rusije.

Obraćajući se učesnicima centralne proslave Dana metalurga sindikata „GMPR“ u Moskvi, predsednik GSM „Nezavisnost“ Dragan Matić, je istakao:

-„Prenosim bratske pozdrave radnika Srbije i sindikata „Nezavisnost“ i želim da naši zajednički slovenski koreni i nadalje duboko povezuju naša dva naroda. Radnici u Srbiji, imaju iste želje i nade, kao i radnici Rusije. Nažalost imamo i slične probleme. Možemo puno jedni od drugih da naučimo i jedni drugima da pomognemo. Srbija i Rusija , kao države i mi kao predstavnici sindikata, moramo da stvaramo prijatelje širom sveta, a naročito u Evropi. Srbija je mala zemlja, sa značajnim ekonomskim i političkim problemima. Zvanična ruska politika je na „srpskoj strani“ i narod Srbije je na tome beskrajno zahvalan. Ova poseta je otvorila naše „duše i srca“ i otvorili smo prostor za saradnju naših pojedinačnih članica i njihove direktne kontakte.“

Sindikat „GMPR“ ima 1.200.000. članova u preko 85 preduzeća širom Rusije. Istaknuto mesto u centralnoj proslavi Dana metalurga Rusije ove godine imale tzv. „Dinastije“ – odnosno porodice, koje rade u metalurškom kompleksu i čiji dedovi i pradedovi, zajedno imaju više od sto godina radnog staža.

Potpisan Kominike sindikata „GMPR“ i GSM „Nezavisnost“, kao i srdačan kontakt sa ruskim metalurzima, potvrdili su duboku i suštinsku bliskost ruskog i srpskog naroda.

Predstavnici GMPR-a potvrdili su svoje učešće na VI Kongresu GSM „Nezavisnost“ 18-19. septembra 2008. godine u Novom Sadu. Nakon toga, višečlana delegacija „GMPR“ posetiće Srbiju i GSM „Nezavisnost“.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"