ARHIVA VESTI
     
 
Sastanak predstavnika sindikata "Nezavisnost" i predsednika Upravnog odbora "Azovimpex Sereva Budvaka" je iskorišćena za iskren razgovor i dogovor o budućoj saradnji

IPAK DIJALOG




Beograd, 1.07.2008.
Svi prethodni pokušaji sindikata "Nezavisnost" Fabrike vagona Kraljevo da se postigne zadovoljavajući nivo socijalnog dijaloga između sindikata i rukovodstva FVK, nisu imali neki zavidan rezultat. Uvek je falilo malo dodatnog razumevanja sa obe strane da se stvori atmosfera razumevanja i uvažavanja. U razgovoru sa gospodinom Budvakom, predsednik GSM „Nezavisnost“ Dragan Matić je istakao nekoliko prioriteta, kojima se GSM „Nezavisnost“ rukovodio u svim aktivnostima u FVK.

Prvo, odnosi u preduzeću moraju počivati na podjednakom uvažavanju sindikata, njihovih prava i uslova rada. Zakonodavni okviri koji važe u Republici Srbiji moraju biti osnov ispod koga se ne sme ići,kao i puno poštovanje Kupoprodajnog ugovora i Kolektivnog ugovora kod poslodavca. Svaka aktivnost sindikata i rukovodstva firme mora u osnovi imati interes fabrike i zaposlenih. Odgovornost za poslovne rezultate fabrike mora biti na rukovodiocima.

Što je pojedinac na višem upravljačkom položaju njegova odgovornost mora biti veća. Zaposleni moraju promeniti radne navike, izraditi „kodeks ponašanja i rada u fabrici“, urediti odnose između radnika i rukovodstva firme, bez mogućnosti da se ovlašćenja zloupotrebljavaju i selektivno primenjuju. Dijalog mora zameniti međusobne optužbe i neuvažavanje.

Predsednik Upravnog odbora "Azovimpex", gospodin Budvak je istakao niz problema koji su u procesu privatizacije aktuelizovan, kao i činjenica da njima nisu prezentovani pravi podaci od strane bivšeg direktora FVK, kao kupcima FVK. Deo tih problema je uspešno rešen, a prvi isporučeni vagoni za inostrana tržišta su podstrek za bolji rad.

"Azovimpex" je do sada uložio znatna finansijska sredstva u proizvodnju i plate, a zacrtani planovi nisu ispunjeni.Najavljuju se nova zapošljavanja i reorganizacija posla kako bi se planovi proizvodnje ostvarili. Zaključeno je da ukoliko želimo da FVK opstane mora se stvoriti pobedničku atmosfera i timski rad, koji za posledicu mora imati bolje zarade, bolje uslove rada i zaradu za većinskog vlasnika.

Svi prisutni su prihvatili obavezu da se ovi i drugi zaključci ovog sastanka u narednom periodu ostvare.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"