GRANSKI SINDIKAT METALACA, PODRŽAVA AKTIVNOSTI "MEGATREND UNIVERZITETA" I "MIDDLESEX UNIVERSITY" U ANALIZI ŠTRAJKOVA U SRBIJI

ŠTRAJKOVI I INDUSTRIJSKI KONFLIKTI

Beograd, 27.06.2008.
Najbolji indikator postojanja ili nepostojanja razvijene industrijske svesti i socijalnog dijaloga je broj štrajkova koji se u jednom društvu dešavaju. Ova izuzetno ineteresantna oblast, zainteresovala je i dva univerziteta "Megatrend" iz Srbije i "Middlesex University" iz Ujedinjenog kraljevstva. Istraživači ova dva univerziteta sprovode anketu o štrajkovima i industrijskim konfliktima u Srbiji u sklopu istraživačkog projekta koje finansira britanska akademija. Ispred Megatrend univerziteta, nosilac projekta je profesor doktor DARKO MARINKOVIĆ, jedan od osnivača Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ i član Saveta Granskog sindikata metalaca „Nezavisnost“.

Ovaj projekat je od velikog značaja i interesovanja za GSM „Nezavisnost“, jer su štrajkovi predmet stalnog interesovanja, kako metalaca, tako i drugih sindikata i biće vrlo značajno da objavljene rezultate ove ankete, koristimo u planiranju i vođenju štrajkačkih aktivnosti.

Doprinos ovom projektu GSM „Nezavisnost“, ogleda se u anketiranju u svim povereništvima, gde je GSM „Nezavisnost“ vodio štrajkačke aktivnosti.