TRIDESET DELEGATA IZ REDOVA GRANSKOG SINDIKATA "TKO" NEZAVISNOST, UČESNICI NA KONGRESU U NOVOM SADU. NOVO ČLANSTVO I STUDIJA O TEKSTILNOJ INDUSTRIJI

VEĆINA ODLUČILA

Beograd, 27.06.2008.
Granski sindikat tekstila, kože i obuće „Nezavisnost“ neće podleći "histeriji", koja se stvara od Branislava Čanka (inače suvlasnik lista "Danas"), usmerena ka „obračunu“ sa metalcima. Prijateljstvo i dobra saradnja metalaca i tekstilaca, već je potvrđena u povereništvima na terenu u rešavanju najtežih problema koji zaposleni imaju.Uz pomoć metalaca otvoren je i kolosek intenzivne međunarodne saradnje, koju tekstilci tek uspostavljaju. Težina i nivo problema u grani tekstila kože i obuće su takvi, da bez zajedničkog rada i koršišćenja svih kapaciteta metalaca i tekstilaca, nema šanse da se situacija u tekstilnim preduzećima popravi. Izvešataj o aktivnostima i pripremama za Kongres GSM „Nezavisnost“ i GS TKO „Nezavisnost“ podneo je Dragan Matić, koordinator za GS TKO „Nezavisnost“ i predsednik GSM „Nezavisnost“.

TEKSTILCI NA KONGRESU U NOVOM SADU

Istaknuto je da broj delegata za Kongres iz redova tekstila, kože i obuće je daleko veći u odnosu na izborna pravila koja važe za metalce. Primenom principa pozitivne diskriminacije, trideset koleginica i kolega iz GS TKO „Nezavisnost“ biće delegati svog granskog sindikata na Kongresu u Novom Sadu, 18. i 19. septembra 2008. godine. Prisutni članovi Glavnog odbora su obavešteni o pokušaju opstrukcije rada Glavnog odbora GS TKO „Nezavisnost“, ali to je deo pritiska, koji dolazi od Branislava Čanka (inače suvlasnik lista "Danas") instruisanjem i zloupotrebom pojedinaca. Posle nekoliko godina urušavanja tekstilaca, Čanak je sada ponudio razne "privilegije i ustupke", za one koji su spremni da svoju sindikalnu sabraću iz metalaca "pljunu". "Poslušnici" uvek nešto dobiju, što im ne pripada.

Započeta izrada studije “Stanje i perspektive industrije tekstila, odeće, kože i obuće“ je u fazi usaglašavanja sa autorima i može se očekivati njeno okončanje do Kongresa. Članicama Glavnog odbora je podeljen nacrt Statuta „INDUSTRIJSKI SINDIKAT NEZAVISNOST", a oni koji nisu bili prisutni, Statut će dobiti poštom. Očekuje se da svojim komentarima i viđenjem Statuta, tekstilci doprinesu njegovoj konačnoj sadržini. Statut će biti razmataran na budućim sendicama metalaca i tekstilaca i posle usaglašavanja, biće prosleđen Kongresu.

SEDAM NOVIH ORGANIZACIJA

Tekstilci su izneli gomilu problema,sa kojima se suočavaju u svojim preduzećima, potrebu za aktivnim merama oko postprivatizacionih problema, nepoštovanja kupoprodajnih ugovora i zakona, potrebom za angažovanjem Inspekcije rada, a naročito je prisutan problem isplate zarada ispod zakonskog minimuma. Letnji period treba iskoristiti radno, rešavajući prisutne probleme, a naglašena je potreba da se uđe u sindikalno organizovanje u preduzeća, u kojima nemamo povereništva GS TKO „Nezavisnost“.

Ohrabruje činjenica da je postignut dobar rezultat u prvom polugođu 2008. godine. U širenju sindikalne mreže bogatiji smo za sedam novih organizacija: Konfekcija „Raška“ Novi Pazar, „Leteks“ Leskovac, „Džentlmen“ Koceljeva, „Budućnost“ Leskovac, „Pompea Serb d.o.o.“ Brus Zrenjanin i „Kiara“Zaječar.