ARHIVA VESTI
     
 
NACIONALNA KONFERENCIJA - SOCIJALNE POSLEDICE PROCESA PRIVATIZACIJE

"ELITISTICKA" PRIVATIZACIJA




Beograd, 23.10.2006.
Pozdravljajući učesnike «Nacionalne konferencije», odrzane 23.10.2006. u Beogradu, posvećene temi «Socijalne posledice procesa privatizacije» u Srbiji, Branislav Čanak, predsednik UGS «Nezavisnost», zahvalio se fondaciji «Progetto sviluppo», na podršci bez koje ovaj projekat ne bi bilo moguće ostvariti. "Progetto sviluppo" je pouzdan i dugogodišnji partner UGS «Nezavisnost», a rezultati te saradnje su na korist ukupnog članstva UGS «Nezavisnost».
- "UGS «Nezavisnost» se od svog osnivanja orijentisao na proces privatizacije i probleme tog složenog i dugog procesa. Sistematično i stručno, privatizacijom se bavimo od 1993.godine i posebno se zahvaljujemo profesoru Đukiću, ekspertu za ovu oblast i čoveku koji je osnivač UGS «Nezavisnost». Bili smo, manje-više uspešni u ovoj oblasti i verovatno smo jedini koji su na sindikalnoj sceni Srbije uspeli da se nametnemo stručnim i odgovornim radom, kao pratneri državi i poslodavcima, kada je privatizacija u pitanju. U odnosu na zemlje u okruženju privatizacija u Srbiji je spora, necelovita, sa primesama kriminogenih aktivnosti. To je za posledicu, uz političku nestabilnost u Srbiji, imalo uzdržan nastup kapiatala. «Zlatne koke» srpske privrede su brzo našle kupca, ali veliki problem će biti sa hiljadama drugih privrednih subjekata, čija tržišna i finansijska pozicija ne ukazuju na laku i uspešnu privatizaciju. Privatizacija u Srbiji ima elemente «elitističke», što znači da nekoliko pojedinaca – porodica postaje vlasnik značajnog dela društvenog bogatstva. To znači da je i politika i ljudi iz nje u značajnoj meri uključeno u bogaćenje pojedinaca, bez poštovanja zakona. Privatizacija je dovela do povećane stope siromašnih, a država ima malo aktivnih mera da to ublaži i spreči. Bez startegije privatizacionog procesa, mala je verovatnoća da ona ima pozitivne rezultate po državu i građane. Socijalni ambijent je izuzetno loš, a privatizacija to dodatno narušava" - istakao je Čanak.
Učesnike ovog skupa, pozdravila je i Elisa Castellano, predsednik "Progetto sviluppo" i izrazila zadovoljstvo na pozivu i učešću na konferenciji. Privatizacija nije problem samo država van Evropske unije, ona je proces koji se događa i u Italiji. Iskustvo "Progetto sviluppo" u saradnji sa UGS «Nezavisnost» je pozitivno i projekti će i nadalje biti podržavani.
Prezentaciju rezultata istraživanaj «Efekti privatizacije u Srbiji II» izvršio je Milan Nikolić iz Centra za obrazovanje, istraživanje i privatizaciju UGS «Nezavisnost». Ovo je drugi materijal koji je nastao zahvaljujući saradnji sa "Progetto Sviluppo". Ovim materijalom je obuhvaćeno 50 privatizovanih preduzeća iz metalske, tekstilne i prehrambene industrije, hemije i nemetala, građevinarstva, trgovine i komunlanih delatnosti. Svoj doprinos istraživanju dali su i većinski vlasnici u privatizovanim preduzećima kao i Agencija za privatizaciju koja je učestvovala u istraživanju sa podacima koji su u njihovom resoru a vezani su za privatizaciju.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"