ARHIVA VESTI
     
 
SA FORUMA GSM “NEZAVISNOST“: WWW.GSMNEZAVISNOST.ORG.YU

UGS CENTRALA SE PONAŠA DIKATORSKI - UMESTO SAVETODAVNO




Beograd, 20.06.2008.
Sindikalno organizovanje je po definiciju nezavisno ujedinjavanje radničkih snaga, radi odbrane radničkih elementarnih zajedničkih interesa. Te snage se ne ujedinjuju da bi bile stavljene pod ičiju „komandu“, nego da bi sebi obezbedile nezavisan izraz i težinu, socijalnu, ekonomsku i političku. Jedina prihvatljiva „komanda“ u sindikatima je „komanda“ njihovog članstva, drugim rečima, da je jedini prihvatljiv princip ujedinjavanja radnika – princip radničke demokratije (Jaćim, 17.06.2008.)

Radnička demokratija nije anarhija – ona je organizovana i artikulisana volja većine u radničkoj organizaciji. Centrala je izraz volje većine (ili bi trebala to da bude) organizovanih radnika na nacionalnom nivou. Gransko vođstvo je izraz volje većine organizovanih radnika na nivou grane.

Odnos centrale i grane je odnos dela i celine. U celinu su dobrovoljno udruženi svi delovi (grane) i celina treba da dominira delovima. Delovi moraju imati svoju autonomiju, da bi mogli suvereno mandatirati centralu u njenim ovlašćenjima. Sukobi između “dela“ i “celine“, rešavaju se odlukom većine na svim nivoima.

Sukobi unutar dela (grane) rešavaju se u unutar tog dela, a ne ingerencijama centrale. Uloga centrale u tim sukobima može biti samo savetodavna. Centrala ne sme imati pravo imenovanja i suspendovanja granskih rukovodstava, zbog unutrašnjih sukoba u grani – svaka suspenzija granskog rukovodstva zapravo je suspenzija grane kao punopravnog člana sindikata. Centrala mora imati pravo suspenzije cele grane, ako ona dođe u sukob sa interesima većine ostalih grana, odnosno sa centralom u celini. Posebnu pažnju treba posvetiti regionalnim povereništvima i ulogama grana i centrale u njima. PS: Zelim da na FORUMU GSM “Nezavisnost“ pozdravim sve metalce a posebno Acu i Guju.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"