ARHIVA VESTI
     
 
KAD GOD POMISLIMO DA JE UGS „NEZAVISNOST“ NEŠTO DOBRO URADIO, "ŽIVOT" POKAŽE SUPROTNO

PODVALA




Beograd, 18.06.2008.
Radost i zadovoljstvo radnika Srbije iskazano potpisivanjem Opšteg kolektivnog ugovora brzo je splaslo, a pokazalo se da je pozadina čitavog procesa bila teška politizacija i neupotrebljivost Opšteg kolektivnog ugovora, koji nije zaživeo i ne primenjuje se.

Ne možemo razotkriti razloge učešća Saveza samostalnih sidnikata Srbije u ovoj "podvali", ali razloge koje je UGS „Nezavisnost“ imao pre potpisivanja OKU potvrdili su najnoviji događaji. Treba pojasniti događaje koji su bili u UGS „Nezavisnost“, a čiji su „perjanici“ bili Branislav Čanak (inače suvlasnik lista "Danas") i dr Zoran Stoiljković.

Na sednici Predsedništva UGS „Nezavisnost“ od 18.04.2008. godine, Branislav Čanak (inače suvlasnik lista "Danas") je saopštio da postoje nagoveštaji od Predsednika Srbije Borisa Tadića, da je zainteresovan da se konačno reši problem sindikalne imovine i da će on lično doprineti okončanju naše agonije.Takođe smo informisani da će doći do potpisivanja OKU, čije je potpisivanje u dvoipogodišnjem kašnjenju. A sve to će biti obuhvaćeno „Konvencijom“ UGS „Nezavisnost“. Planirano je da Konvenciji prisustvuju i kolege iz Samostalnog sindikata, kao drugi potpisnici OKU, a najavljen je i dolazak predsednika Evropske konfederacije sindikata Džon-a Monks-a.Na pitanje „Šta traži Boris Tadić i DS, kao protivuslugu?“, Branislav Čanak (inače suvlasnik lista "Danas") je odgovori „Ništa“.

Ovo se sve događalo, neposredno pred izbore. Nekima je sve to „smrdelo“, ali Branislav Čanak, dr Zoran Stoiljković i Slavoljub Luković su uporno ponavljali da je sve „OK“ i da će predsednik Tadić naložiti ministru rada Rasimu Ljajiću, da proglasi opštu nadležnost u primeni OKU. I eto - gotov posao !

SVE JE ISTO, SAMO NJEGA NEMA

OKU koji je potpisan, je "onaj OKU", koji je Unija poslodavaca Srbije, na čelu sa Ratom Ninković odbila da potpiše, jer su ga proglasili za skup, neostvariv i nerealan u odnosu na ekonomski i finansijski potencijal srpske privrede. Zaključak Predsedništva UGS „Nezavisnost“ je bio, da se do „Konvencije“ još jednom sastanemo i dogovorimo o ostalom sadržaju „Konvencije“ i porukama koje želimo da sa tog skupa pošaljemo članstvu i građanima Srbije.

Samo nekoliko dana kasnije, granski sindikati su dobili dopis od Bransilava Čanka da od potpisivanja OKU nema ništa, da Demokratska stranka nije uspela da „rasturi“ Uniju poslodavaca Srbije, kojoj je smeštena unutrašnja podela, ali će zato na Konvenciji biti potpisan „socijalni pakt“ i „društveni dogovor“ sa predsednikom Tadićem. Dovedeno je u pitanje i pojavljivanje SSSS, kako je ranije najavljeno. Važno je napomenuti da dogovorena sednica Predsedništva UGS „Nezavisnost“, nikada nije održana. GSM „Nezavisnost“ je reagovao pismom, 23.04.2008.godine članovima Predsedništva UGS „Nezavisnost“ u kome se kaže 1 (citat):
________________________________________________________

- "Kao što Vam je poznato sednica Predsedništva UGS „Nezavisnost“, na kojoj je razmatrano obeležavanje 1. Maja, produkovala je nekoliko zaključaka:

1.Glavni cilj održavanja Konvencije je potpisivanje Opšteg kolektivnog ugovora sa Unijom poslodavaca Srbije, a potpisaće se tekst koje su radne grupe potpisale.
2.Prisustvo predsednika Tadića, obrazloženo je rešavanjem problema sindikalne imovine, to jest, UGS „Nezavisnost“ treba da dobije adekvatan prostor, a za to se moraju dostaviti čvrste garancije.
3.Kao pripremu za Konvenciju, i razmatranja predloga teksta Konvencije, kao i drugih modaliteta nastupa na Konvenciji, trebalo je održati sednicu Predsedništva UGS „Nezavisnost“.

Dopis koji je stigao od predsednika Čanka, potvrđuje bojazan da do potpisivanja Opšteg kolektivnog ugovora neće doći, a ni gospodin Tadić nije dostavio Predsedništvu UGS „Nezavisnost“, bilo kakav pisani trag, na osnovu kojeg se može očekivati da će svoju obavezu ispuniti.

U dopisu se govori o potpisivanju „društvenog dogovora o razvoju ravnopravnog socijalnog dijaloga i zaključivanju socijalnog pakta“.

Poštovane koleginice i kolege, članovi Predsedništva UGS „Nezavisnost“, ovo nisu bili zaključci Predsedništva, niti ovo može biti tema Konvencije UGS „Nezavisnost“. Društveni dogovor shodno iskustvima drugih zemalja podrazumeva mnogo širi konsenzus, nego što je to jedan sindikat i predsednik države. Društveni dogovor mora biti podržan od svih političkih činilaca u državi, socijlnih partnera-sindikata i unija poslodavaca i drugih društvenih snaga koje u društvu postoje. Ti preduslovi nisu obezbeđeni, a posebno je problematično što organi UGS „Nezavisnost“ o tome nisu nikada zvanično odlučivali. Još opasnija je najava zaključivanja socijalnog pakta koji će biti potpisan od predsednika države, koji po ustavnim ovlašćenjima nema skoro nikakve ingerencije vezane za socijalni pakt, a posebno je značajno i svima je jasno da bi on na Konvenciji učestvovao kao Predsednik Demokratske stranke i "zloupotrebio" naše gostoprinstvo, sprovodeći svoju političku kampanju pred izbore. Sadržina socijalnog pakta je toliko složena i sveobuhvatna da zahteva mesece priprema i usaglašavanja na relaciji država- poslodavci-sindikat, koliko je meni poznato mi o tako jednom važnom i neophodnom poslu nismo zvanično razgovarali ni na jednom organu UGS „Nezavisnost“, ne računajući nekoliko rečenica u kongresnim dokumentima. Meni, a verujem i vama je nemoguće objasniti članovima Glavnih odbora zašto oni tereba da dođu u Beograd, šta je cilj i sadržaj Konvencije, ko je to pripremio i šta je sadržano u društvenom dogovoru i socijalnom paktu o kome predsednik Čanak govori.

Bojim se da olako data obećanja predsednika Čanka i shvatanje da se ona ne mogu ispuniti guraju sve nas u još složeniju i težu situaciju.

Predlažem da se podhitno održi sednica Predsedništva da se pojasni novonastala situacija i postigne dogovor oko ključnih tačaka i nastupa na Konvenciji.

Nadam se da ćete sadržinu mog obraćanja shvatiti dobronamerno, da neće biti predmet manipulacija onih koji bezobzirno kršeći Statut pokušavaju da se nametnu kao izvršna vlast i ako im to ne pripada (Dragan Matić, predsednik GSM "Nezavisnost")".

______________________________________________________________

I ako upozoreni predsednici granskih sindikata su ćutali. Branislav Čanak (inače suvlasnik lista "Danas") je već otpočeo hajku na GSM „Nezavisnost“ i trebalo se skloniti sa "linije nišana", čuvajući stečene pozicije. Opet su krenule stare priče: "šta hoće ovi metalci", "jedino su oni pametni", "šta oni misle" ...?“

U međuvremenu kolege iz SSSS su sa predsednikom Tadićem, sada kao predsednikom DS, potpisali Protokol. U tom Protokolu nema podele sindikalne imovine, nema mesta za interese UGS „Nezavisnost“. U granske sindikate dana 22.04.2008.godine stiže dopis od Branislava Čanka (inače suvlasnik lista "Danas") u kome nas obaveštava do promene sadržaja konvencije. Sve ovo se događa, bez ikakvog zananja Predsedništva i Glavnog odbora UGS „Nezavisnost“. GSM „Nezavisnost“ reaguje i za 29.4.2008.godine zakazuje vanrednu sednicu Glavnog odbora GSM "Nezavisnost" ,dva sata pred Konvenciju i donosi sledeće zaključke 2 (citat):
_______________________________________________________

- "Ovakva okupljanja članova i predstavnika UGS „Nezavisnost“ nisu uobičajena pojava, a upotreba reči „Konvencija“, kod mnogih stvara sliku, neke vanredne situacije koja se mora rešiti i naznačiti, a gde sazivanje vanrednog kongresa ne daje rešenje zbog složenosti njegovog eventualnog sazivanja. Važnost ove Konvencije je sadržana u njenoj predistoriji koja nije duga i koja je sadržana kroz sednicu Predsedništva UGS „Nezavisnost“ održanoj 18.aprila 2008.g., gde je članovima Predsedništva saopšteno od strane predsednika Branislava Čanka, moguće potpisivanje Opšteg kolektivnog ugovora sa Udruženjem poslodavaca Srbije. Ovaj tekst OKU je više od dve godine čekao da bude potpisan, a on sam je od strane pregovarčkih timova reprezentativnih sindikata i poslodavaca već potpisan, ali su najviši organi UPS-a odbili da potpišu tako ispregovaran tekst. Na sednici Predsedništva UGS „Nezavisnost“ je takođe naglašeno da postoji velika zaintersovanost predsednika Srbije gospodina Borisa Tadića da se omogući podela sindikalne imovine tj. da se UGS „Nezavisnost“ dodeli adekvatan prostor, shodno našim potrebama i veličini. Ovo su dugo čekane informacije i Predsedništvo UGS „Nezavisnost“ je zdušno podržalo iznete predloge, a dogovoreno je i održavanje sednice Predsedništva UGS „Nezavisnost“ pre održavanja Konvencije, kako bi se usaglasili oko drugih sadržaja koje će na Konvenciji biti prezentovane i obelodanjene. Tim porukama bi se obratili kako našim članovima, građanima Srbije i drugim sindikatima tako i državi Srbiji, poslodavcima i drugima.

Od svega toga ništa nije urađeno ni ispoštovano i dana 22.aprila 2008.g. stiže informacija potpisana od strane Branislava Čanka, u kojoj se kaže – dopis Predsednika UGS „Nezavisnost“ B. Čanka.

U odnosu na prethodni dogovor Predsedništva UGS „Nezavisnost“ ovaj tekst ne sadrži nikakvu pogodnost za nas.

Drugo, ne postoje nikakve garancije od strane predsednika Tadića da se problem podele imovine i prostora može rešiti, a poznato nam je svima, da smo nekoliko puta po tom pitanju ne samo namagarčeni, nego i poniženi od strane Demokratske stranke. Zbog toga prisustvo predsednika Tadića većina naših članova i građana Srbije vezuje za predstojeće izbore i vođenje političke kampanj,e kako bi se pridobili glasovi birača i stvorila lažna slika brige, koju članovi UGS „Nezavisnost“ imaju. Sećate se svih onih sporazuma i dogovora sa Demokratskom strankom i drugim strankama, sećate se kako su nas izigrali i obmanuli. Sada nailazimo na niz, ne mogu reći propusta, već grešaka koje je deo rukovodstva UGS „Nezavisnost“ napravio,a koje skupo mogu da koštaju UGS „Nezavisnost“ i naše članove.

Sam tekst (valjda postoji) Društvenog dogovora o razvoju ravnopravnog Socijalnog dijaloga, o zaključivanju socijalnog pakta, nije bio predmet poštovanja demokartskih procedura i rasprave, bio usvojen i na ovaj način se postavlja jedno jednostavno pitanje – Čiji je to tekst? Ja znam da će neko braniti ovakav način donošenja odluka, ali znam i da je na ovaj način narušeno demokratsko ustrojstvo UGS „Nezavisnost“, prekršen Statut i da ovaj tekst ma kakav bio ne može biti predmet razmatranja ni potpisivanja na ovoj današnjoj Konvenciji. Ko imalo zna šta znači Društveni dogovor i Socijalni pakt zna da je do njega jako teško doći, jer on podrazumeva nacionalni konsenzus, kako sindikata, poslodavaca, parlamenta tako i svih drugih društvenih snaga, jer u situaciji kada se govori o društvenom dogovoru i socijalnom paktu zna se da govorimo o izuzetno teškoj i složenoj političkoj i ekonomskoj situaciji, o dubokim previranjima koje destabilizuju čitavu državu. Sindikati nisu sproveli demokartske procedure u svojim organizacijama, zaobiđeni su svi organi odlučivanja, Unija poslodavaca Srbije je u vanrednim okolnostima, bolje reći rasulu. Skupština Srbije, Parlament, Vlada tek treba da budu izabrani i moraju se sačekati izbori. Kod socijalnog dijaloga i društvenog dogovora nema preglasavanja, sve se mora sprovesti podrškom svih partnera ukoliko se želi uspeh.

I šta u toj situaciji može da znači podrška predsednika Demokratske stranke koji danas nastupa kao predsednik Srbije. Kakva su njegova Ustavna ovlašćenja i mogućnosti da kreira i učestvuje u svemu tome. Duboko uvažavam i poštujem njegovo prisustvo i zainteresovanost za socijalni dijalog i društveni dogovor, ali dosadašnje iskustvo sa njegovom funkcijom i strankom koju on predstavlja u oblasti socijalnog dijaloga je malo i beznačajno.

Mnogi će pokušati posle mene da opravdaju ovaj skup, da mu daju dimenzije koje on nema, da je istorijski, da je presudan, ali način na koji je on pripremljen i sastav onih koji bi trebalo da ga potpišu, ne obećava niti njegovu uspešnost, niti njegovu sprovodljivost. I da se potpiše, postavlja se pitanje, kako će se on sprovoditi i poštovati, koja su tela koja on eventualno treba da ima, postoje li sankcije za njegovo nepoštovanje, da li se on oročava na neki vremenski period, kakve žrtve i ustupke treba da naprave zaposleni i sindikati, poslodavci, šta će država uraditi da se napravi ambijent ostavrenja društvenog dogovora i socijalnog pakta?

I suviše mnogo pitanja, a nigde odgovora.

Sve mi ovo liči na jednu ujdurmu da se stvori slika podrške Demokratske stranke socijalnom dijalogu i sindikatima. Činjenica je da su u jednoj stvari svi saglasni, kako poslodavci, sindikati, tako i predstavnici države, a to je da je socijalni dijalog u Srbiji u blatu, a da se krivac ne zna.

Da li je potreban društveni dogovor i socijalni pakt, DA, ali ovako ponuđen, na ovaj način i sa ovim učesnicima, NE.

Molim da, ako postoji neki dogovor i obaveza dela rukovodstva UGS „Nezavisnost“ sa Demokratskom strankom i predsednikom Tadićem, da se te obaveze i dogovori reše bez podmetanja leđa članova UGS „Nezavisnost“. UGS „Nezavisnost“ nije dovoljno davati prazna obećanja, mahati idejom Evropske unije jer su članice UGS „Nezavisnost“, granski sindikati već odavno deo evropskog sindikalnog pokreta, mi smo svoj doprinos evropskim integracijama dali odavno, verifikovani i uvažavani od strane evrospkog sindikalnog pokreta. Ovakvu vrstu Konvencije smatram svojevrsnom ucenom koja će biti izgovor za sve buduće neuspehe koje će pojedini predstavnici UGS „Nezavisnost“ imati, a izgovor će biti – Eto, imali ste Konvenciju, ona je mogla sve da reši a vi ste je odbili.

Poštujući Statut UGS „Nezavisnost“, naglašavam da predsednik Čanak nema ovlašćenje da potpiše bilo šta što obavezuje granske sindikate, a da ta obaveza nije razmatrana i usvojena na nivou Predsedništva i Glavnog odbora UGS „Nezavisnost“.

To se mora znati. Ovo je mišljenje Glavnog odbora GSM „Nezavisnost“ koji je održao sednicu Glavnog odbora nepsoredno pre Konvencije i ja sam bio dužan da kao predsednik Glavnog odbora GSM „Nezavisnost“ ova razmišljanja i stavove iznesem učesnicima Konvencije.

Predlažemo da se čitava ova procedura sprovede odmah po konstituisanju skupštinske većine i Vlade, da se sačeka krajni rezulatat previranja u Uniji poslodavaca Srbije a da reprezentativni sindikati, SSSS i UGS „Nezavisnost“ usaglase mogući tekst Društvenog dogovora i Socijalnog pakta i dostave ga Vladi i Skupštini Republike Srbije i Uniji poslodavaca Srbije. (Dragan Matić, predsednik GSM "Nezavisnost")".

______________________________________________________________

U skoro punom sazivu Glavni odbor GSM „Nezavisnost“ dolazi na „Konvenciju“ i zatiče dobro organizovane i spremne kolege iz SSSS sa obeležjima svog sindikata, sa majicama, reklamnim materijalima i prvi put čujemo da „Konvencija“ nije UGS „Nezavisnost“, već zajednička, a bolje rečeno to je bila konvencija SSSS „Demokratija to je dijalog“.

UGS „Nezavisnost“ su tu gosti, a Branislav Čanak (inače suvlasnik lista "Danas") najavljen kao predsednik Socijalno ekonomskog saveta, a ne UGS „Nezavisnost“.

SPOLJA "GLADAC", A UNUTRA "JADAC"

U Sava centru, na konvenciji smo doznali da je, po drugi put, došlo do promene sadržaja konvencije i da je od svega obećanog i predviđenog ostalo "samo" - potpisivanje OKU.

Doznali smo da je ministar Rasim Ljajić, obezbedio registraciju novom rukovodstvu Unije poslodavaca Srbije, Boris Tadić održao predizborni govor, Ljajić obećao proglašenje opšte nadležnosti OKU, a UPS sa novim predsednikom iskazao zadovoljstvo što nakon 2,5 godine zaostatka, radnici dobijaju povećana prava po osnovu rada. Ma milina jedna... Slikaju se učesnici, potpisuje, osmesi, rukovanja, aplauzi, govorancija, onda na ručak, pa "svi na svoje radne zadatke !" (ovo: „A sada svi na svoje radne zadatke“, nije li Vam nešto poznato odranije).

Prođe 45 dana, red je da se izađe na „daću“, jer je sada jasno da smo u Sava centru, na konvenciji SSSS, pod nazivom „Demokratija to je dijalog“ uz prisustvo predstavnika UGS „Nezavisnost“ učestvovali na sahranjivanju, a ne rađanju OKU.

Za jednu "sahranu" bilo je previše "veselo", ali mi obični učesnici nismo to znali i nije nam zameriti. Šta se događa sa onima koji su tu „sahranu“ pripremili, a poveli nas na "svadbu".

Ostrašćeni Branislav Čanak (inače suvlasnik lista "Danas") sa "čankoliscima", vodi hajku prema metalcima, to je prioritet svih prioriteta. Lično on, Branislav Čanak, bezobrazno saopštava da iz vrha državne administracije stižu nagoveštaji, da od proglašenja opšte nadležnosti OKU nema ništa, jer bi to državu za zaposlene u državnoj administarciji koštalo više stotina milijardi, a tih para nema u budžetu.

Demokratska stranka je na izborima prošla odlično, dobila je neočekivano 350 000 glasova više, niko ne zna kako, sem političkog analitičara i potpredsednika UGS „Nezavisnost“ zaduženog za saradnju sa političkim strankama i NVO, docenta Fakulteta političkih nauka dr Zorana Stoiljkovića.

On zna ali ćuti... Treba se setiti upozorenja GSM „Nezavisnost“, da će Boris Tadić i DS, OKU iskoristiti kao deo političke kampanje i odgovora Branislava Čanka i Slavoljuba Lukovića, da: „Ako to mogu da iskoriste za svoje ciljeve neka i urade, mi dobijamo OKU, podelu sindikalne imovine.“ „Malo morgen“ rekao bi pokojni Slobodan Milošević.

Da nije sve tako "crno" i da nismo prošli kao "bosi po trnju", govori informacija da i ako mi, mislim na članstvo UGS „Nezavisnost“ nismo ništa dobili, neko je ipak dobio.

SINDIKALNO - POLITIČKA "ALHEMIJA" DR ZORANA STOILJKOVIĆA

Na televiziji i u novinama je izašla informacija da je dr Zoran Stoiljković, imenovan u Upravni odbor dnevnog lista "Politika", ispred dela državnog kapitala tj. kako kažu predstavnici DS-a i gospodin Mićunović, imenovani su ispred DS-a. Neko je ipak naplatio svu ujdurmu i laži vezane za „Konvenciju“. „Nema imovine, nema OKU, ali mene glava više ne boli“, mogao bi mirno da kaže dr Zoran Stoiljković.

Pitam se šta se desilo da u Upravni odbor Politike nije ušao priznati i uvaženi dugogodišnji novinar Branislav Čanak (inače suvlasnik lista "Danas"), predsedavajući SES-a, predsednik druge po snazi sidnikalne centrale u Srbiji, čovek koji sedi u Upravnim odborima tripartitnih tela .... Šta da rade članovi "Nezavisnosti", namagarčeni i prevareni, zloupotrebljeni i izdani. Našu zajedničku sindikalnu reprezentativnost pojedinci su iskoristili da napune đžepove od zamašnih finansijskih nadoknada u Upravnim i Nadzornim odborima tripartitnih telima, a sada vidimo i pojedinim preduzećima. Koliko je nama poznato u Politici radi i deluje Sindikat Politike "Nezavisnost". Šta će našim članovima biti Zoran Stolijković, poslodavac ili kolega iz sindikata ? Ima li tu "sukoba interesa" i šta Čanak (inače suvlasnik lista "Danas") i Statutarni odbor UGS "Nezavisnost", na ovo da kažu?

Očekujemo da pojedini istaknuti pojedinci iz vrha "Nezavisnosti" sutra budu u Upravnim i Nadzornim odborima "Delte" – Mišković, "Invej" – Peconi i drugi. Šta sa radnicima i članstvom "Nezavisnosti". - "Ma ko vas bre šiša, kada ste glupi i pa ne znate da se snađete..."

IVICA DAČIĆ - MIRNO !

Postoji jedna narodna izreka, koja spominje neku prodaju, neke bubrege i još po nešto, e to nam rade oni koje mi plaćamo i obezbeđujemo da lagodno žive, bez ikakve odgovornosti pred članstvom sindikata.

Prvi među takvima je Branislav Čanak (inače suvlasnik lista "Danas"), ali ne zaostaju ni pojedine koleginice i kolege iz drugih granskih sindikata, koji čine „demokratsku većinu" u "Nezavisnosti“.

Lično smo manje zabrinuti posle izjave Branislava Čanka (inače suvlasnik lista "Danas") da u situaciji dolaska socijalista na vlast Ivica Dačić: „ima mirno da stoji preda mnom“. To će se naročito ostvariti nakon teksta u listu "Danas" u rublici "lični stav", u kome je Branislav Čanak "opleo" po socijalistima i Dačiću, a dr Zoran Stojiljković, sada već član Upravnog odbora „Politike“, taj „lični stav“, prosledio članstvu "Nezavisnosti", da se njime rukovodimo i ako taj „lični stav“ nije razmatran na organima sindikata, a kamoli usvojen.

Postavlja se samo jedno pitanje: „Dokle, bre b... tako?“

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"