ARHIVA VESTI
     
 
POSTOJE DVA KRUPNA RAZLOGA, KOJA SU NATERALA BRANISLAVA ČANKA (INAČE SUVLASNIKA LISTA "DANAS"), DA KRENE U "OBRAČUN" SA METALCIMA I OBA FAKTORA SU VAN ORGANIZACIJE "NEZAVISNOST"

E, MOJ BRANISLAVE !




Beograd, 18.06.2008.
Većini članova „Nezavisnost“ nije jasno šta se to dramatično dogodilo pa UGS „Nezavisnost“ bez ikakavog razloga i povoda, kršeći sve statutarne i programske norme, na ovakav način pokušava da se obračuna sa jednim od najbrojnijih i najorganizovanijih granskih sindikata, Granskim sindikatom metalaca „Nezavisnost“ ?! Mnogi razlog vide upravo u tome, neki izmišljaju svoje priče, oni koji učestvuju u kampanji protiv metalaca izmišljaju neke neverovatne razloge, mašu nekakvim papirima, potežu neku svoju "istinu". Kao, problem je Dragan Matić, pa onda, ne valja rukovodstvo metalaca, pa kad i to "ne upali", ne valja Predsedništvo metalaca, pa kada i to "ne pije vodu", ne valja Glavni odbor metalaca, pa kad i to nije upalilo, ne valja 30.000 metalaca, članova Granskog sindikata metalaca „Nezavisnost“. A samo pre dva meseca za UGS „Nezavisnost“ je sve bilo u redu...

ŠEST PITANJA METALACA

Godišnji izveštaj o radu UGS „Nezavisnost“ je razmatran i usvojen i ako su metalci imali šest primedbi ili kasnije postavljenih šest pitanja. Ali je ipak usvojen i u njemu nigde ne stoji da UGS „Nezavisnost“ ima problema u funkcionisanju sa nekim granskim sindikatom, pogotovo sa metalcima.

Izveštaj Nadzornog odbora UGS „Nezavisnost“ je takođe usvojen, ali uz primedbu i zahtev Glavnom odboru UGS „Nezavisnost“ da Nadzorni odbor nije mogao ostvariti uvid u zarade zaposlenih u UGS „Nezavisnost“ jer to nije dozvolio Branislav Čanak, koji je to i ponovio na Glavnom odboru UGS „Nezavisnost“. I pored toga Glavni odbor UGS „Nezavisnost“, je usvojio Finansijski izveštaj i Izveštaj Nadzornog odbora, uz protivljenje članova Glavnog odbora iz redova metalaca i još nekoliko članova iz drugih sindikata, ali izveštaji su usvojeni.

Šta je onda nateralo Branislava Čanka, i ljude oko njega, da krene u otvoreni sukob protiv metalaca kada su svi izveštaji usvojeni i usvojen je i budžet za 2008. godinu? Na prvi pogled ne postoji racionalno objašnjenje, pogotovo ne može se objasniti izmišljanje razloga od strane Branislava Čanka za takav čin, kada svi izveštaji za 2007. godinu kažu da je sve u redu i da je problem u Branislavu Čanku, a ne u metalcima, ili nekoj drugoj grani.

Postoje dva krupna razloga koja su naterala Branislava Čanka da krene u "obračun" sa Granskim sindikatom metalaca „Nezavisnost“ i oba faktora su van organizacije „Nezavisnost“.

PRVI FAKTOR - INTERES KRUPNOG KAPITALA U SRBIJI

Prvi faktor je interes "krupnog kapitala" u procesu privatizacije u Srbiji i pojedini "centri političke moći". Njima ne odgovara postojanje jakog sindikata u Srbiji pogotovo u industrijskoj sferi, bez obzira da li su u „Nezavisnosti“ ili Samostalnom sindikatu Srbije, isto će se dogoditi. Njima su potrebni sindikati bez članstva, pogotovo u određenim preduzećima, sa liderima iza kojih stoji samo ime sindikata, pečat u džepu i račun u banci. Takav "sindikalni pokret" je njima potreban u Srbiji. Oni su pokrenuli čitavu stvar marginalizovanja, danas metalaca „Nezavisnosti“, sutra, metalaca Samostalnog sindikata. Branislav Čanak je samo "crveni taster" koji su pritisnuli i koji je pokrenuo celu mašineriju.

Zato se i krše sve statutarne norme, izmišlja, laže i zamenjuju se teze. Zato se i pošlo od "problema" Dragana Matića, do toga da su problem svi koji su metalci pa čak i osnivači same „Nezavisnosti“, Milan Nikolić i Nebojša Savić, regionalci UGS „Nezavisnost“ iz redova metalaca, jedina žena u rukovodstvu UGS „Nezavisnost“ izabrana pre godinu i po, Goradana Aleksić, svi organi metalaca zajedno sa 30.000 članova. Svi oni, po naredbi Bransilava Čanka moraju da nose "žute trake" na rukavu. Svi moraju da znaju da su oni "metalci". Tako je rekao "drug Čanak". Odabrani su izvršioci, lično postavljeni od strane Čanka, računi u bankama otvoreni, apanaže podeljene i zadatak mora da se uradi. Čik ne izvršite, "krupni kapital" se ne igra. Zato se i zove "krupni kapital" !

DRUGI FAKTOR - CENTRI POLITIČKE MOĆI U SRBIJI

Drugi razlog zbog kojeg je Čanak "morao" da udari na metalce je VI redovni Kongres metalaca, zakazan za septembar mesec ove godine i najavljena inicijativa za stvaranje jakog industrijskog sindikata, kao jedinog mogućeg odgovora na tajkunizaciju i pretvaranje Srbije u "koloniju" od strane dvadesetak porodica, koje su putem privatizacije ogromnu društveno-državnu imovinu, pretvorile u svoju.

E, to tek ne sme da se dozvoli i to Čanak ima da spreči. Izbacuj, suspenduj, laži, izmišljaj, ali završi posao. Zato ne smeju da se objave zarade u UGS „Nezavisnost“, ne smeju da se objave imena iz „Nezavisnosti“, članova u tripartitnim telima, ko ih je tamo izabrao, kolika su im primanja. Došlo vreme, da se posao odradi.
Problem je samo što metalci nisu baš toliko naivni, da nasednu na "glumatanja" Branislava Čanka. Ceo njegov pokušaj da marginalizuje i disciplinuje metalce ima za cilj da UGS „Nezavisnost“ pretvori u nevladinu organizaciju koja će se baviti izradom "projekata" i izvođenjem performansa. Zato se i okružio sa raznoraznim samoproglašenim „analitičarima“. Na tom putu smetaju mu metalci.

Zna Branislav Čanak da on nije „Nezavisnost“, da su „Nezavisnost“ članovi sindikata, ali uporno glumata, kako je on lično „Nezavisnost“, kako je on lično Statut, kako on lično zamenjuje organe sindikata. Ako je u to uverio svoje nalogodavce - nas nije uverio.

Isuviše dugo i dobro poznajemo Branislava Čanka. Isuviše dobro znamo u šta se pretvorio i na šta je sve spreman...

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"