ARHIVA VESTI
     
 
KAKAV TREBA DA BUDE PRAVI SINDIKALNI VOĐA ? TREBA LI DA IMA PARANOIČAN STRAH OD PROZIVKI ČLANOVA ? NESKLAD "VELIKIH" NOVINARSKIH REČI I "MALO" ZDRAVOG RAZUMA.

OD "DRAGA MOJA BRAĆO, DO "FAŠISTI"




Beograd, 13.06.2008.
Kada razmišljamo o sindikalnom "Vođi", postavlja se pitanje, kakav on treba da bude Danas i Sutra? Osoba koja želi u budućnosti da bude SINDIKALNI VOĐA, mora pre svega biti sposobna da kompetentno upravlja: sindikalnim poslovima, sindikalnim resursima (članstvom, novcem...), saradnicima, informacijama, a naročito samim sobom ! Sindikalno iskustvo i znanje je bitno, ali nije dovoljno da bi opstali i borili se u društveno-političkom haosu Srbije. Nužno je da sindikalne "vođe" imaju znatne sposobnosti komuniciranja u različitim situacijama, a ne da budu "tankih nerava", da imaju strah od prozivki svojih članova, da su skloni agresiji, ekcesima, smenjivanju bez razloga i dokaza, nedoličnom rečniku, sujeti, osveti...

Etika sindikalnog vođe se neminovno odnosi na dva aspekta: 1) institucionalnu etiku "Vođe" (to je dosledno i fer poštovanje Statuta, Granskih sindikata, Glavnih odbora, Predsedništava, 2) profesionalna etika, koja podrazumeva poštovanje opšte prihvaćenih vrednosti kulturnog ponašanja odnosno poslovnog (sindikalnog) "bon-tona", kao korektnog i uglađenog ponašanja sa okolinom, odnosno sa saradnicima.

Čitajući neku od knjiga iz teorije menadžmenta, kojih su puni beogradski izlozi, doći ćemo sasvim sigurno i do poglavlja "Modeli menadžmenta". Po jednom od autora Charles Hardy, tipologija menadžmenta za njihove nosioce ima značenja imena grčkih bogove i njihovih osobina. U "slučaju" napada B.Č. (inače suvlasnik lista "Danas") na GSM "Nezavisnost", mi smo svedoci i učesnici SUKOBA "DVE KULTURE" SINDIKALNOG DELOVANJA, dva tipa rukovođenja sindikatom...

«KULTURA» UGS NEZAVISNOST

Sindikalna organizacija se kod ovog tipa sindikata zasniva na naizgled snažnoj centralnoj figuri: osobi koja zapošljava one, koji se bez pogovora slažu sa njom. Ne trpi neslaganje i suprotstavljanje. Sve je centrirano oko nje. Smatra da je iznad zakona i pravila. Sklona je «apoteozi», da sebe vidi u ulozi Boga, a ne Čoveka. Ne dozvoljava ljudima ispod sebe, pravo na grešku, i ako ih sam često pravi. "Gubljenje" ovakve osobe, koja se totalno prožima i identifikuje sa sindikalnom organizacijom, može izazvati institucionalnu traumu. U ovom modelu rukovođenja, do izražaja posebno dolaze: ulizice, mlakonje, lažni autoriteti, neznalice, alkoholičari, materijalisti, sitni profiteri, ljudi bez karaktera i svojeg "Ja"...Ovakvim pristupom mladi "zombi" kadrovi u sindikatu postaju svedočanstva - "loše savesti" starijih kolega !

KULTURA RADA GSM NEZAVISNOST

Apolon je bog "Pravila". Rad sindikata se odvija po pravilima, a Predsednik je "čuvar reda i statutarnih pravila" sindikalne organizacije, koji zahtevaju odgovornost. Odgovornost se preko nižih sindikalnih rukovodioca, prenosi naniže. Ovo je hijerarhijski sistem, koji daje niz prednosti: članstvu pruža sigurnost, ukoliko se aktivnost nalazi unutar sistema pravila. U ovoj kulturi rukovođenja, postoji "pravo na grešku".

Sindikalne potrebe članstva su osnova za planiranje daljeg izbora i opredeljenja. Teza je: "Cilj je zadovoljiti potrebe članstva - da bi se postao potreban". Ako sindikat nije deo problema, onda je deo rešenja. Posebno je tačno, da ako sindikat nije deo rešenja problema svojih članova, onda je i on sam u velikom problemu.

A to se upravo dešava sa onim "SALONSKIM" DELOM SINDIKATA. Postoje "stari" sindikalci, koji govore više jezika, a nijedan pravi – "sindikalni". Postoje "stari" sindikalci, koji po više meseci provode po inostravstvu, a da ne podnesu nijedan izveštaj o svom radu, a tri meseca na radnom mestu u Srbiji, trošeći olako po "belom svetu" teškim znojem zarađenu članarinu radnika u Srbiji.

"CRNA MAGIJA" OPSTANKA NA VLASTI

A kada neko, na osnovu Statuta, postavi pitanje, gde je i našta novac potrošen, kakvu vajdu ima sindikat i članstvo od takvog rada i ponašanja, kolika je plata "Prvosveštenika" – proglašavaju Vas za samog samog "Sotonu". Onda ne važi Statut i Pravila! Napad je uvek bio najbolja odbrana ili "CRNA MAGIJA" opstanka na vlasti.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"