ARHIVA VESTI
     
 
SEMINAR O BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJU NA RADU ODRŽAN JE U BEOGRADU, 3.-4.06.2008. GODINE

PODRŠKA KOLEGA IZ AUSTRIJE NAPORIMA GSM „NEZAVISNOST“ DA KOLEGAMA U PREDUZEĆU, POMOGNU DA ŠTO BOLJE SHVATATE NUŽNOST PRIMENA ZAKONA O BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJU NA RADU




Beograd, 11.06.2008.
Uz podršku kolega iz Sindikata metalaca, tekstilaca i prehrane Austrije (GMTN) u Beogradu od 3.-4.06.2008.godine održan seminar o bezbednosti i zdravlja na radu za članove Odbora za bezbednost u preduzećima GSM „Nezavisnost“. Seminar je prisustvovalo 27 polaznika iz preduzeća širom Srbije. Predavači na seminaru su bili Anton Hiden, sekretar zaštite na radu GMTN i koleginica Barbara Libovicki, iz najvećeg Austrijskog osiguravajućeg društva od povrede na radu (AUVA). Naše kolege su imale priliku da se od kompetentnih kolega upoznaju sa sistemom bezbednosti i zdravlja na radu u Austriji.

Teme koje su obrađivane, pokazuju da je Austrijski zakon zaštita na radu i zaštita zdravlja na radu prilagođen standardima EU i dalje se usaglašava. Iz izlaganja kolega o ulozi sindikata (Odbora za bezebdnost) vidi se da kolege u Austriji veliku pažnju posvećuju ovoj oblasti.

Koleginica Barbara Libovicki, pojasnila je ulogu "AUVA" u prevenciji i saniranju posledica od povreda i narušavanju zdravlja, naglasivši da je njihova uloga da kroz svoj sistem bolnica i ustanova za rehabilitaciju obezbede maksimalne uslove za lečenje i oporavak zaposlenih.

"AUVA" se finansira iz sredstava poslodavaca, odnosno 1,4% se uplaćuje u Fond "AUVA" od ukupno isplaćenih zarada. Fondom upravlja UO sastavljen od poslodavaca i sindikata, a poslodavci predsedavaju UO i predsedavajuči ima dva glasa. Sa kolegama iz Austrije postignut je dogovor da se za naredni period pripemi i dogovori nastavak saradnje iz ove oblasti.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"