Četvrtog i petog juna 2008.godine zasedao Izvršni komitet Evropske metalske federacije. U radu Komiteta učestvovao i Granski sindikat metalaca „Nezavisnost“.

USPEŠNO SPROVOĐENJE PROGRAMA

Brisel, 9.06.2008.
Sednica Izvršnog odbora Evropske metalske federacije započela je podnošenjem izveštaja Generalnog sekretara Petera Šerera, koji je prisutne članice izvestio o realizaciji planova i obaveza koje je sekretarijat sprovodio. Istaknut je prioritet očuvanja i budućnosti radnih mesta u industriji ukazujući na trend ukupnog slabljenja industrije u Evropi. Iznesena su zajednička gledišta vezana za emisiju CO2, a poseban izveštaj o tome je podneo Joel Dekaillo iz ETUC-a. Sekretarijat je uspešno vodio kampanju za reviziju direktive o Evropskim radničkim većima. Veliku pažnju privukao je izveštaj o događajima i otpuštanje radnika u Nokia, AIRBUS, FORD, TYSSEN KRUPP, GM EVROPA, ARCELOR MITTAL- Rumunija, DACHIA.

Zaključak je da se mora raditi na ojačanju pozicije sindikata u multinacionalnim kompanijama, te razviti saradnju između sindikata u svim državama gde te multinacionalne kompanije posluju. Posebna zabrinutost je iskazana za događaje u Turskoj, gde je policija grubo nasrnula na radnike uz upotrebu prekomerne sile prilikom obeležavaja 1. maja. Turskim vlastima se uputilo pismo zabrinutosti, a Evropskoj komisiji je upućen dopis da se povede računa o ponašanju Turske, kao kandidata za ulazak u Evropsku uniju.

U Evropi je sve veća zabrinutost za sigurnost radnog mesta, a postoje slučajevi da se radno vreme produžava. Značajan broj zaposlenih je bez stalnih ugovora, sa radom na određeno vreme, a kolege iz Portugalije su najavile veliki protesni marš u Lisabonu usmeren protiv nesigurnih radnih mesta i privremenih ugovora.

Značajan uspeh je postignut i u pregovorima sa grupaciom Arcelor Mittal i rezultat je znatno poboljšanje nacrta sporazuma koji je postignut uz pomoć predstavika EMF. Uvažavanje i poštovanje pravila i procedura EMF-a doprineće da se neprimereno veliki broj povreda, nažalost i sa smrtnim ishodima u Arcelor Mittalu smanji.

Određene tačke dnevnog reda su prolongirane kako bi se kvalitetnije pripremile i bile prihvatljive za većinu članova Izvršnog odbora. Dogovoreno je da većinu ovih zaključaka nacionalni sindikati treba da sprovedu u državama iz kojih dolaze.Izvršni odbor je iskazao velika očekivanja u periodu kada će Evropskom unijom predsedavati Francuska.