ARHIVA VESTI
     
 
IV KONGRES SINDIKATA METALACA HRVATSKE (SMH) USPESNO ZAVRSEN

UJEDINJENJE SA SRODNIM SINDIKATIMA




Primosten,18-19.10.2006.
IV Kongres Sindikata metalaca Hrvatske (SMH), odrzan je od 18-19.10.2006. godine, u gradu Primoštenu, blizu Šibenika. Kongresu je ispred Evropske fedreacije metalaca (EMF) prisustvovao Peter Scherrer, generalni sekretar, ispred Svetske federacije metalaca (IMF), Jurgen Peters, (ujedno i predsednik IGM-a), kao i Marcello Malentacchi. GSM "Nezavisnost" predstavljali su Dragan Matić, predsednik i Aleksandar Todić, sekretar. Kongresu su takođe prisustvovale delegacije sindikata metalaca Austrije (GMT), Italije (CIGL), Makedonije (SMER), BIH (SM BIH), Slovenije (SKEI), Slovačke (OZ KOVO), Češke (OS KOVO), Belgije (CCMB) i Mađarske (VASAS). Prvog dana rada na IV Kongresu, više od 140 delegata iz cele Hrvatske, usvojilo je izveštaj o radu, a drugog dana izabrani su novi članovi organa sindikata. U prvom krugu glasanja ogromnom većinom glasova za predsednika SMH ponovo je izabran Ivo Marjanović, a za podpredsednika, u drugom krugu glasanja, Vedran Dragićević.
Više od 140 delegata iz cele Hrvatske je predstavljalo svoje regione, usvojilo izveštaj o radu koji je podneo predsednik SMH, Ivo Marjanović. U svom izlaganju Ivo Marjanovic, posebno se osvrnuo i naglasio sledeće:
-"Okruženje u kojima je SMH i njegovi organi radio u prethodne četiri godine bilo je vrlo složeno, kako zbog šarolike sindikalne scene u Hrvatskoj zakonom nedefinirane, tako i u krovnoj organizaciji SSSH, pa i u SMH. Okruženje u kojima je SMH i njegovi organi radio u prethodne četiri godine bilo je vrlo složeno i u području ekonomsko-socijalne situacije, te položaju Hrvatske u odnosu na obeveze prema Europskoj uniji kojoj kao zemlja težimo kao neizbježnom procesu. Angažman SMH u tome bio je značajan, kako direktno preko međunarodnih sindikalnih organizacija, tako i preko krovne organizacije SSSH, budući su obje organizacije članovi europskih i svetskih sindikalnih organizacija.
Hrvatska sindikalna scena - Najveća i najstarija sindikalna središnjica u Hrvatskoj je Savez samostalnih sindikata Hrvatske nastala udruživanjem granskih sindikata u proljeće 1990.godine. (Danas je u SSSH udruženo 24 sindikata). Udruživanjem granskih sindikata u proljeće 1990.godine. (Dans je u SSSH udruženo 24 sindikata). Udruživanjem granskih sindikata u SSSH,stvorena je osnova za razvoj sindikalnog pokreta u zemlji. Stvorena je organizacija koja je u trenutku stvaranja hrvatske države promicala interese nove države u svijetu, kada to nisu mogle druge organizacije i institucije, ali nikada ne zaboravljajući svoje osnovno postojanje – briga za radnike i zaštita njihovih prava i interesa.
SSSH je stvorio infrastrukturu kao servis granskim sindikatima u svakom kutku hrvatske države, u svakom gradu, županiji i regiji. Ta struktura košta, naročito kada se u vrijeme najžešćeg rata provodila tajkunska nakaradna privatizacija, kašnjenje i neisplata plaća, stečajeva na tekućoj vrpci i sl. Upravo cijena te strukture i socijalno i ekonomsko stanje članstva postala je najslabija karika djelovanja SSSH s obzirom na velike troškove i cijenu funkcioniranja takve strukture.
Odnosi u SMH i najava ujedinjenja sa Sindikatom EKN-a - Sindikat metalaca Hrvatske na prošlom 3.kongresu okarekteriziran je jedan puta kao najbolja organizacija u SSSH slično kao «B&W» među ostalim sindikatima, a drugi puta kao zapuštena organizacija, koja tavori koja je neučinkovita i nesvrsishodna. Očito da je tada svaki govornik, kada je spominjao «B&W» mislio na sebe, a kada je govorio o zapuštenoj organizaciji mislio je na druge, ispred sebe, pored sebe, a naročito na one iznad sebe. No, ljudski je imati dobro mišljenje o sebi ali korektno je biti prema sebi i kritičan.
Infrastruktura SMH brojčano je dostojna no, ne i kvalitetno i kvantitativno ujednačena, što može na dulji rok imati poslijedice, a koje je već dijelom i očituju, budući da nije moguće iz finansijskih i opretivnih razloga istu u ovom obliku zadržati. Osim toga rascjepkanost sindikalne scene, stalno otimanje članstva od strane konkuretnih sindikata, oslabljuje akcijsku snagu sindikata. Budući da znademo što znači moć mase, SMH je pokrenuo inicijativu za ujedinjenje sa srodnim sindikatom po programu i svjetonazoru, Sindikatom kemije energetike i nemetala u jednu veliku jaku organizaciju. No, razlike u organizacijskom, kadrovskom i finansijskom dijelu koje treba riješiti su velike, tako da smo u ovom periodu obavili sve pripremne radnje kako bi na IV kongresu donijeli odluku o osnivanju «Konfederacije sindikata metala i kemije», kao prijelaznog razdoblja od dvije godine prije konačnog ujedinjenja.
Kadrovska politika SMH -Svaka organizacija, pa tako i Sindikat mora imati vlastitu kadrovsku politiku. Ta politika mora imati svoje osnove i norme, svoja pravila i cilj. Upravo od cilja koji se želi polučiti i kadrovska politika se donosi. No, prije svega da bi se ona mogla provoditi moraju postojati pravila, osnove, dokumenti i odrednice koji će tu politiku osigurati.
Greške u kadrovskoj politici su najopasnije i s najvećim posledicama. Toga mora biti svestan svaki sindikalni aktivista. Kadrovska politika ne smije podleći «dnevnoj i rođačkoj» praksi. Ona ne smije poznavati i uvažavati termine «naš čovjek», «pa dobar čovjek» «pa kuda će sada jadnik ako ne bude izabran», «pa bolje naš najgori nego tuđi najbolji» i sl. U današnjim uvjetima globalnog i liberalnog kapitalizma, u uvjetima kada samo cijelo životno učenje može dati adekvatne efekte, moramo voditi računa o obrazovnoj strukturi sindikalnih kadrova. Da li se u prethodnom razdoblju o navedenom vodilo računa, pitanje je na koje sami sebi moramo dati odgovor. Na temelju odgovora trebati ćemo donijeti potrebne mjere i smjernice za naredno razdoblje koje će samo biti teže za funkcioniranje u SMH.
Politika i rezultati učlanjivanja - Nažalost, prvi entuzijazam oko učlanjivanja, obilaska tvrtki, pojedinačnog animiranja kroz sportske aktivnosti, i sl. nisu agresivno nastavljene nego se okrenulo samo tvrtkama gdje članovi već postoje.
U 2005.godini se uglavnom povećanje članstva osiguralo u postojećim tvrtkama gdje SMH već ima svoje članove. Razlozi za pojedinačno učlanjivanje radnika su višestruki. Prvi razlog je tendencija sve većeg broja pravnih subjekata koji zapošljava relativno malo radnika. Naime, prosječna veličina tvrtke u metalnoj i elektroindustriji tamo gdje SMH ima svoje članstvo (210 trgovačkih društva sa 45189 zaposlenih) je 232 zaposlena.
Drugi razlog je što poslodavci indirektno ali i sasvim direktno i otvoreno onemogućavaju osnivanje, a zatim niti rad sindikata u tvrtci raznim sredstvima, od plašenja radnika do šikaniranja sindikalnog povjerenika. Zato se radnici ne učlanjuju javno, već žele da njihovo članstvo u SMH bude anonimno unatoč mogućnosti formiranja sindikalne podružnice i njenih organa", rekao je Ivo Marjanovic.
U nastavku Kongresa većinom glasova je izveštaj o radu usvojen kao i izveštaj Nadzornog i Statutarnog odbora. Značajna novina je novi Statut koji je za nameru imao stvaranje mogućnosti razvoja i širenja sindikata u regionima, efikasnost sindikata kao i bolji servis članova.
Drugog dana Kongresa izabrani su novi članovi organa sindikata te predsednik i podpredsednik. U prvom krug glasanja ogromnom većinom glasova je izabran Ivo Marjanović a za podpredsednika u drugom krugu glasanja, Vedran Dragićević. Pred novim rukovodstvom SMH je mnogo izazova i sindikalnih izazova na koje moraju dati odgovore usklađujući potrebe i želje članstva sa realnim mogućnostima SMH uvažavajući politički i socijalni okvir u kojem radi i deluje Sindikat metalaca Hrvatske.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"