ARHIVA VESTI
     
 
«TAIEX», FRIEDRICH EBERT STIFTUNG I UGS «NEZAVISNOST» ORGANIZOVALI RADIONICU O BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJU NA RADU ZA PREDSTAVNIKE SINDIKATA

BEZBEDNOST - OKOSNICA RADA SINDIKATA




Beograd, 20.05.2008.
U organizaciji Evropske komisije (projekat «TAIEX») i u saradnji sa Fondacijom Fridrih Ebert i Ujedinjenim granskim sindikatima „Nezavisnost“ od 13. do 15. maja 2008. godine u Beogradu održan je seminar „Radionica o bezbednosti i zdravlju na radu za predstavnike sindikata“. Seminar su pohađali regionalni poverenici UGS „Nezavisnost“, kao i članovi Programskog odbora za bezbednost i zdravlje na radu UGS „Nezavisnost“. Medijator seminara bio je Slavoljub Luković, predsednik Programskog odbora za bezbednost i zdravlje na radu UGS „Nezavisnost“. Brojne i zanimljive teme iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu predstavili su mnogobrojni učesnici.

Inita Klavina, pravni savetnik u Evropskoj komisiji, zadužena u DG-u za zapošljavanje, socijalnu politiku i jednake mogućnosti izlagala je na temu zdravlje, bezbednost i higijena na radu. Direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Republike Srbije Vera Božić Trefalt, svojim nastupom obuhvatila je dve vrlo važne i značajne teme, Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu Republike Srbije objasnivši njegove zakonske okvire i primenu. Posebno naglasivši elemente Nacionalne startegije bezbednosti i zdravlja na radu koja omogućava sindikatima, poslodavcima i predstavnicima države da izvrše implementaciju ove izuzetno značajne oblasti za sindikate.

Zapažen nastup su imali i gosti iz Portugala Dr Karlos Pereira, inspektor rada i Dr Klaudija Matos, Uprava za uslove rada iz Portugalije koji su izneli potugalsko iskustvo i implementaciju okvirne evropske direktive iz obalsti bezbednosti i zdravlja na radu.

Od inostarnih gostiju učesnici seminara imali su priliku da slušaju Viktor Kempa, Evropski sindikalni institut; Savier Samut, sindikat Malte; Boris Jureša, ekspert za zaštitu na radu Samostalnog sindikata Hrvatske; Dr Petar Bulat, Dijego Alhaique, iz sindikata CGIL Italija.Seminar je završen panel diskusijom i vežbama za sve polaznike, a pod nadzorom direktora centra za istraživanje, obrazovanje i privatizaciju UGS „Nezavisnost“ Dr Zorana Ristića.

Opšta ocena polaznika je da je seminar bio uspešan, a teme korisne i potrebne polaznicima u budućem sindikalnom radu. Dalje aktivnosti vezane za bezbednost i zaštitu zdravlja na radu u organizaciji Evropske komisije (Projekat «TAIEX») biće jednodnevni seminar 29.5.2008. godine u okviru 36. Međunarodnog sajma „Zaštita i bezbednost 2008“ na Beogradskom sajmu.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"