ARHIVA VESTI
     
 
GRUPA FIAT, MINISTARSTVO EKONOMIJE I REGIONALNOG RAZVOJA POTPISALI PROTOKOL SA PREDSATVNICIMA REPREZENTATIVNIH SINDIKATA GRUPA ZASTAVAVOZILA, SAVEZOM SAMOSTALNIH SINDIKATA SRBIJE I NEZAVISNOSTI

FIAT – NOVA ŠANSA AUTO INDUSTRIJE SRBIJE




Beograd, 7.05.2008.
U želji da se potpuno raščiste odnosi između bivših i sadašnjih zaposlenih iz Grupe Zastava vozila, Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja je potpisivanjem Protokola omogućilo Grupi Fiat da uđe u Zastavu neopterećena zahtevima i potraživanjima koja su radnici imali.
Protokolom je predviđeno da se zaostale zarade isplate u naredne četiri godine u četiri jednake godišnje rate za period od 1997. do 2001.godine. Svaki poverilac će potpisati sporazum koji ima snagu vansudskog poravnanja sa isplatom glavnica bez kamata. Dug prema radnicima će biti preračunat u eure i kao takav predstavljati obavezu Republike Srbije. Predviđene su i stimulativne otpremnine u iznosu od 300 eura po godini radnog staža u dinarskoj protivrednosti. Već 300 dobrovoljno prijavljenih radnika otpremninu će dobiti u dva dela, 100 eura po godini staža do 20.maja a razliku od 200 eura dobiće najkasnije 30 dana od dana potpisivanja Ugovora o zajedničkom ulaganju između Republike Srbije i Fiata. Svim zaposlenima će biti povezan radni staž do trenutka potpisivanja Ugovora o zajedničkom ulaganju između Fiata i republike Srbije.
Protokol sadrži i regulisanje troškove dokvalifikacije i obuke za zaposlene koji će raditi na programu Fiata i taj trošak će preuzeti Fiat a Republika Srbija ima obavezu da isplati zarade radnicima koji su na dokvalifikaciji.
Od izuzetnog značaja je i predviđeno pravo zaposlenih na dividendu, radncima koji će biti zaposleni u zajedničkom preduzeću a shodno činjenici da će Republika Srbija imati manjinsko vlasništvo u zajedničkom preduzeću. Isplata dividende će biti u visini 30% od iznosa koji će dobijati Republika Srbija kao suvlasnik.
Protokol omogućava da sadašnji i bivši zaposleni imaju pravo na besplatne akcije u šest velikih javnih preduzeća u skladu sa Zakonom o pravu na besplatne akcije i novčanu nadoknadu.
Ispred Vlade Republike Srbije Protokol je potpisao ministar Mlađan Dinkić, ispred Sindikata Nezavisnost Zastava automobili predsednik sindikata Nenad Matić kao i predsednici Saveza samostalnih sindikata Srbije Zastava automobila, Zastava kamiona i Zastva specijalni automobili Sombor.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"