ARHIVA VESTI
     
 
U Beogradu počeo projekat IMF-a (Međunarodne federacije metalaca) u oblasti obrazovanja sindikalnih eksperata u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu za članice IMF-a iz zemalja EX Jugoslavije

BEZBEDNOST I ZDRAVLJE NA RADU U CRNOJ I OBOJENOJ METALURGIJI




Beograd, 6.05.2008.
Od 20.-30. aprila 2008.godime Beograd je bio domaćin četrdeset gostiju sindikalnih aktivista i predstavnika zaposlenih u Odboru za bezbednost zdravlje na radu.Koliku važnost IMF posvećuje ovom projektu pokazuje i sama činjenica da je lično Generalni sekretar IMF-a Marcello Malentacchi ova dva dana modelirao i vodio ovaj seminar planiranja budućih aktivnosti. Planirani projekat podrazumeva komletnu obuku sindikalnih eksperata kroz kratkoročne, srednjoročne i dugoročne ciljeve.

Razlog za ovo prisustvo kolege Marcello leži upravo u značaju teme kojom ćemo se mi u regionu baviti kao i sama činjenica da su uslovi rada u crnoj i obojenoj metalurgiji (bez obzira na nove tehnologije) izuzetno teški i slobodno se može reći da se mogu porediti sa uslovima rada u jamskim rudnicima. Iz tog razloga IMF je na svom 31. Kongresu posebnu pažnju posvetio borbi za očuvanje zdravlja radnika.

Postojeći projekat sprovodiće se u naredne dve godine odnosno do kraja 2008., 2009., kao i 2010.godine. To znači da se planira obimna obuka sindikalnih kadrova za ovu oblast, koji će posle obuke biti eksperti u svojim preduzećima i za potrebe sindikata na nacionalnom nivou.

Projekat IMF-a će se sprovoditi uz podršku španskog sindikata metalaca MCA UGT i njihove fondacije IS COD. Španske kolege su predstavljali Javier Urbina, internacionalni sekretar MCA–UGT-a. Fernando Fernandez Arroyo ekspert MCA UGT-a za bezbednost i zdravlja na radu kao i koleginica Reyes Velilla pod direktorka projekta ISCOD (Institut sidnikata za razvoj i saradnju), koja je učesnicima predstavila Fondaciju IS COD i njen način rada i delovanja. Kolege iz Španije i kolege iz IMF-a predstavile su nam određene korake koje će sprovoditi tokom trajanja projekta kao i mogućnost uključenja i drugih sindikalnih organizacija i njihovih eksperata iz ove oblasti.

GSM „Nezavisnost“ dao je svoj doprinos ovom seminaru podelivši svakoj od prisutnih po 20 knjiga „Bezbednost i zdravlje u industriji gvožđa i čelika“ koju je u saradnji sa svojom konfederacijom i uz podršku MOR-a preveo za srpsko-hrvatsko govorno područje.

Pored GSM „Nezavisnost“ i SSMS iz Srbije seminaru planiranja prisustvovale su i kolege iz Hrvatske, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije. Dogovoreni su prvi koraci i datum prvog seminara koji će se održati u Sarajevu od 20.-25.septembra. 2008.godine.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"