O ZNAČAJU POTPISANOG OPŠTEG KOLEKTIVNOG UGOVORA VEĆ SU DATE OCENE OD SVIH SOCIJALNIH PARTNERA. KAKAV JE NJEGOV STVARNI ZNAČAJ ZA RADNIKE SRBIJE?

ZNAČAJ OPŠTEG KOLEKTIVNOG UGOVORA – USLOVNA

Beograd, 05.05.2008.

Uvažavajući zakonske odredbe ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić je obznanio predstavnicima sindikata i Unije poslodavaca na održanoj Konvenciji „Demokratija to je dijalog“ da će potpisani Opšti kolektivni ugovor doživeti svoju punoću činom proglašenja opšte nadležnosti. Ovo praktično znači da će se OKU primenjivati na čitavoj teritoriji Republike Srbije kod svih poslodavaca bez obzira da li su članovi Unije poslodavaca Srbije kao i na sve zaposlene u Republici Srbiji. Da li će se obećanje dato sindikalcima i poslodavcima i samom predsedniku Republike Srbije ispuniti pokazaće narednih nekoliko dana.
Ako je podpredsednik Vlade Republiek Srbije, Božidar Đelić potpisao SSP sa Evropskom unijom onda bi i ministar Ljajić morao da proglasi opštu nadložnesot OKU pre parlamentarnih izbora. Na ovaj način bi evropska koalicija u Srbiji dobila značajan broj glasova tako neophodnih da bi se nadjačao politički blok DSS i Srpske radikalne stranke. Po ko zna koji put loptica je prebačena na polje politike i ona će odlučiti kakva će budućnost potpisanog OKU uopšte biti. Nadamo se da će razum pobediti i da će radnici pre 11. maja moći da koriste odredbe sadržane u OKU.