Pod sloganom „I ti si sindikat“ Savez samostalnih sindikata Srbije obeležio 1.maj protestom u Beogradu. Sindikalci odbranili govornicu od političkih predstavnika

RADNIČKO NEZADOVOLJSTVO SVE VEĆE

Beograd, 05.05.2008.

Nekoliko hiljada članova SSSS okupljeno na Trgu Nikole Pašića u Beogradu je poslalo snažan i jasan poziv političkim predstavnicima, onima koji su sada na vlasti a naročito političkoj eliti posle izbora 11.maja, da se u Srbiji teško živi, socijalne razlike su sve istaknutije a kriminal i korupcija su osnov funkcionisanja društva. Pokušaj sindikata da se kroz instituciju socijalnog dijaloga iznalaze rešenja za postojeće probleme nisu uvaženi a privatizacija je umesto blagostanja dovela do propasti i gubitka radnih mesta. Radnici i sindikati su često predmet zloupotreba aktuelnih političara i zato je pojava predsednika Republike Srbije Borisa Tadića na Prvomajskom protestu izazvala buru nezadovoljstva zvižduka i vređanja. Predsednik Tadić je doživljen kao predstavnik Demokratske stranke i okupljeni sindikalci nisu dozvolili zloupotrebu sindikalne bine, pa je pristup onemogućen i drugim političkim predstavnicima. Doprinos predsednika Tadića potpisivanju OKU nije bio dovoljan da potisne ogromno, dugogodišnje nezadovoljstvo koje postoji kod radnika u Srbiji. Protesna šetnja Beogradom i zvižduci ispred Vlade Republike Srbije su jasna poruka vlastima posle 11.maja.
I ovaj 1. maj je prošao bez zajedničkog nastupa srpskih sindikata a zašto je tako, treba pitati čelnike sindikalnih centrala, pre svega UGS „Nezavisnost“, druge reprezentativne sindikalne centrale u Srbiji.